27.06.14

Kiinnostus rukiin viljelyyn näkyi ruisillassa Sastamalassa

Noin 30 rukiista kiinnostunutta viljelijää kokoontui torstai-iltana Sastamalaan Pauli Krapin ruislohkon pientareelle. Pro Ruis ry:n järjestämässä pellonpiennarpäivässä kuultiin puheenvuorot hybridirukiin viljelytekniikasta.

Noin 30 rukiista kiinnostunutta viljelijää kokoontui torstai-iltana Sastamalaan Pauli Krapin ruislohkon pientareelle. Pro Ruis ry:n järjestämässä pellonpiennarpäivässä kuultiin puheenvuorot hybridirukiin viljelytekniikasta, Evolo-lajikkeet ominaisuuksista sekä teollisuuden näkemyksiä rukiin tuotannosta.

Oikea paikka rukiille

Ritva Tolppa ProAgriasta kertoi, että Pirkanmaalla rukiin viljelykiinnostus on selvästi lisääntymässä.

  • Uudet lajikkeet kiinnostavat ja viime syksyn suotuisat kylvökelit lisäsivät halukkuutta viljellä ruista.

Tolpan tärkein ohje rukiin viljelijöille, uusille ja kokeneille, oli: Mieti rukiille oikea paikka. Oikealla paikalla hän tarkoitti paitsi sopivaa lohkoa, myös sopivaa paikkaa viljelykierrossa. Rukiille sopivia esikasveja on monia, ja Tolppa mainitsi hyvänä vaihtoehtona esim. viherlannoitusnurmen.

Lypsykarjaa ja viljantuotantoa

Pauli Krapi, jonka ruislohkolla tilaisuus järjestettiin, pitää lypsykarjatilaa, jossa harjoitetaan myös kasvintuotantoa.

  • Ruista pyritään viljelemään joka vuosi. Viimeiset kuusi vuotta on viljelty hybridilajike Evoloa, joka on onnistunut pääsääntöisesti hyvin, isäntä kertoo.

Yleensä keskisato on ylittänyt 5000 kg/ha. Viime vuonna satotaso jäi heikommaksi, kun lumihome tuhosi kasvustoa edellistalvena. Bernerin Lasse Matikainen toikin esille, että hybridilajikkeille kannattaa aina tehdä lumihometorjunta syksyllä.

  • Torjunnalla voidaan pelastaa paljon. Hybridirukiissa on suuri satopotentiaali ja se kannattaakin suojata lumihomeelta.

Viime syksynä Krapin ruislohko kylvettiin 28.8. Syksy oli kuiva ja ensimmäiset kunnon sateet saatiin vasta lokakuussa, joten Evolo-kasvusto jäi harvemmaksi kuin yleensä. Kahukärpäs- tai talvituhoja Krapin rukiissa ei näy. Kasvusto ei myöskään ole kasvanut pitkäksi, joten lakoriskiä ei näyttäisi olevan.

Rukiille on kysyntää

Jaakko Laurinen Raisioagrosta toi esille, että ruista kannattaa miettiä vaihtoehdoksi muille viljoille. Sillä voidaan osaltaan tasata viljamarkkinoita.

  • Rukiille on hyvä kysyntä ja sitä voidaan käyttää kotimaan teollisuudessa.

Tällä hetkellä kotimainen ruis ei riitä elintarviketeollisuuden tarpeisiin, vaikka niin haluttaisiin. Fazerin Tuula Laukkanen kertoikin, että Fazerin tavoitteena on tulevaisuudessa leipoa ruistuotteet kokonaan kotimaisesta rukiista. Laukkanen kannustaa viljelemään uusia lajikkeita. Esimerkiksi Evolo-, Brasetto ja Reetta-rukiiden laatu vastaa hyvin myllyteollisuuden tarpeita.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja