30.06.14

Syysrapsin täyskukintaa Ruukissa

Juttusarjamme maailman pohjoisimman syysrapsikokeen tiimoilta jatkuu. MTT:n tutkimusasemalla Ruukissa sijaitseva havaintolohko on täydessä kukassa ja Pioneerin PR44D06- lajikkeen satotoiveet ovat korkealla.

Juttusarjamme maailman pohjoisimman syysrapsikokeen tiimoilta jatkuu. MTT:n tutkimusasemalla Ruukissa sijaitseva havaintolohko on täydessä kukassa ja Pioneerin PR44D06- lajikkeen satotoiveet ovat korkealla.

Vaikeasta talvesta huolimatta syysrapsi osoitti sinnikkyytensä ja selviytyi talvesta ja kuivasta keväästä. Lumettoman talven jälkeen ei tullut lumen sulamisvesiä ja kevät oli kuiva ja kylmä. Tämä hidasti syysrapsin kasvuun lähtöä.

Ruukissa syysrapsi päästiin lannoittamaan huhtikuun lopussa ja sen jälkeen oli vielä pari viikkoa kylmää säätä. Toukokuun lopun lämpimät säät kirittivät rapsin lopulta hyvin kasvuun.

Tuholaisia syysrapsilla on ollut paljon. Havaintoruudulta on tuholaiset torjuttu kolme kertaa. Ensimmäinen ruiskutus tehtiin uudella Avaunt tuholaisten torjunta-aineella. Toisessa ruiskutuksessa

myöhästyttiin hieman sateisten säiden vuoksi, emmekä päässeet ruiskuttamaan kasvustoa Mospilan aineella kukintaansa aloittaneen kasvuston vuoksi. Toinen ja kolmas ruiskutus tuholaisille tehtiin Mavrik torjunta-aineella. Toisessa ruiskutuksessa ajettiin myös tautitorjunta Acanto+Proline seoksella sekä boorilannoitus.

Nyt kesäkuun lopulla syysrapsi kukkii vielä komeasti. Kesän lämpösumma Ruukissa on tällä hetkellä 316 astetta. Lämpösumma seuraa tällä hetkellä 30 vuoden keskiarvoa, mutta pari viimeistä viikkoa ovat olleet todella kylmiä. Tämä ei ole vaikuttanut syysrapsin kasvuun. Sadetta Ruukissa on saatu 87,9 mm. Toiveissa on, että sää lämpenee ja näin pääsemme puimaan syysrapsia elo-

ja syyskuun vaihteessa.

Alueen viljelijät ovat huomioineet syysrapsin positiivisesti vastaan ja sitä pidetään mahdollisena vaihtoehtona viljelyn monipuolistamiseen. Esittelimme kasvustoa 11.6 syysrapsin pellonpiennartilaisuudesssa.

Jutun kirjoittaja on MTT:n Ruukin tutkimusasemalla tutkimusmestarina toimiva Kati Mattila

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja