08.07.14

Kotimaiset lajikkeet viljelijöiden suosiossa

Kauran ja monitahoisen ohran nopea lajikekehitys näkyy nyt viljelyalatilastoissa.

Kauran ja monitahoisen ohran nopea lajikekehitys näkyy nyt viljelyalatilastoissa. Monet uudet lajikkeet ovat nopeasti levinneet laajaan viljelyyn ja nousseet viljellyimpien lajikkeiden joukkoon. Tiedot perustuvat Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tiken julkaisemiin lajikekohtaisiin viljelyaloihin.

Kauraa on tänä vuonna viljelyssä viime vuotta pienemmällä alalla, noin 326 000 hehtaarilla. Viljellyin lajike on toista vuotta Borealin Akseli lähes 65 000 hehtaarin alallaan, se on lähes 20 % koko kauran tuotantoalasta.

Rehuohralajikkeiden ykköspaikan otti tänä vuonna ensimmäistä kertaa Borealin jalostama aikainen Wolmari, jota viljellään noin 39 000 hehtaarin alalla. Borealin toinen aikainen uutuus Aukusti ylsi kolmanneksi viljellyimmäksi rehuohraksi. Rehuohra-ala kokonaisuudessaan oli viime vuoden tasolla, 437 000 ha. Mallasohraa puolestaan viljeltiin hieman viime vuotta vähemmän, noin 92 000 hehtaarilla. Kotimainen Harbinger on noussut jo neljänneksi viljellyimmäksi mallasohraksi.

Kevätvehnän viljelyala on tänä vuonna ennätyksellisen suuri, noin 230 000 hehtaaria. Viljellyimpänä jatkaa suosikkilajike aikainen Anniina. Lisäksi Borealin Quarna ja Kruunu ovat viljellyimpien lajikkeiden joukossa. Myös syysvehnäala on viime vuosia suurempi, noin 40 000 ha. Borealin Urho ja Arktika ovat viiden viljellyimmän lajikkeen joukossa.

Ruista viljellään niinikään isommalla alalla kuin vuosiin, noin 24 000 hehtaarilla. Selvästi viljellyin lajike on kotimainen Reetta, noin 34 %:n viljelyalalla. Evolo-hybridiruis jatkaa toiseksi viljellyimpänä lajikkeena ja sitä seuraa Elvi. Neljänneksi suosituimmaksi rukiiksi nousi tänä vuonna hybridilajike Brasetto.

Rypsin ja rapsin yhteenlaskettu viljelyala laski tänä vuonna edelleen ja päätyi 44 000 hehtaariin, josta rypsin osuus on noin 27 000 ha ja rapsin 18 000 ha. Viljellyin kevätrypsi on edelleen Cordelia ja kevätrapsi Trapper. Syysrypsin ja –rapsin yhteenlaskettu ala on noin 3000 ha.

Tutustu lajikkeisiin Farmitissa

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja