08.07.14

Sunoco 11 E/3 perunan Y-viruksen torjunnassa korvautuu Fibro-öljyllä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on poistanut kasvinsuojeluainerekisteristä kesäkuun lopussa Sunoco 11 E/3 valmisteen. Sitä ei siis enää saa käyttää.

Samaan käyttötarkoitukseen on kuitenkin hyväksytty korvaava valmiste kauppanimeltä Fibro. Fibro on parafiiniöljyyn perustuva perunan Y-virusta levittävien kirvojen ennaltaehkäisevään torjuntaan tarkoitettu valmiste. Perunalla valmiste muodostaa lehdille kalvon, joka estää kirvoja siirtämästä Y-virusta kasvustossa. Siemenperunalla valmistetta käytetään perunan taimelle tulosta lähtien varsiston hävitykseen saakka (BBCH 10 - 89). Ruiskutuksia saa tehdä enintään 8 kertaa kesässä n. viikon välein. Suurin kerta-annos varsiston ollessa täysikokoista on 10 l/ha. Varsiston ollessa pienempää myös Fibron määrä on pienempi.

Paras teho saadaan, jos ruiskutukset aloitetaan aikaisin heti taimelle tulon jälkeen, ja käsittelyt toistetaan 7 vrk:n välein läpi koko kasvukauden. Viimeinen ruiskutus tehdään noin viikkoa ennen lehvästön hävitystä.

Perunalla valmiste voi heikentää kasvin kasvua. Ruiskutus tehdään kuivaan kasvustoon mieluiten pilvipoutaisena iltana mahdollisten kasvuhäiriöiden minimoimiseksi. Vältä rikkakasviruiskutusta Fibro -käsittelyn jälkeen.

Tankkiseokset:
Ei suositella sekoittamista useamman kuin yhden valmisteen kanssa. Perunalla valmistetta voidaan ruiskuttaa tankkiseoksena perunaruton torjunta-aineiden kanssa. Ei saa kuitenkaan sekoittaa Epok 600 EC:n eikä Shirlanin kanssa. Lisäksi valmistetta voidaan ruiskuttaa Teppekin ja Mospilanin sekä pyretroidien kanssa.

Pakkauskoko 20 litraa.
Fibro-öljyä on tilattavissa maatalouskaupoista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja