Heinäkuu hukkakauran kitkentäaikaa

Hukkakaura leviää vuosittain uusille peltolohkoille. Sitä havaitaan jo noin 17 prosentilla Suomen peltoalasta.

Hukkakaura leviää vuosittain uusille peltolohkoille. Sitä havaitaan jo noin 17 prosentilla Suomen peltoalasta. Viranomaiset kiertävät heinäkuun puolivälistä aina sadonkorjuuseen saakka pelloilla tarkastamassa hukkakauran torjunnan onnistumista tiloilla, joilla on voimassa hukkakauran torjuntasuunnitelma. Viranomaiset antavat torjuntaohjeet tai torjuntasuunnitelman siinä vaiheessa, jos hukkakauraa esiintyy.

Lohkot, joilla hukkakauraa esiintyy, käsitellään alkukesästä torjunta-aineella. Viimeistään heinäkuun puolivälissä lohkot tarkastetaan. Näin todetaan onko alkukesän torjunta onnistunut. Hukkakaurat kitketään kaksi tai kolme kertaa viikon välein ennen kuin siemenet ovat varisseet. Hukkakaurat kitketään kokonaisina yksilöinä. Kitketyt hukkakaurat laitetaan ehjään jätesäkkiin ja säkit hävitetään polttamalla.

Hukkakaura on nopeasti leviävä rikkakasvi. Torjunnan laiminlyönti yhtenäkin kasvukautena voi aiheuttaa hukkakauran runsaan lisääntymisen kasvulohkoilla. Hukkakaura leviää tehokkaasti muun muassa koneiden, rehuviljan, lannan ja tarkastamattoman siemenen välityksellä.

Hukkakauran esiintyminen tuo viljelijöille kustannuksia. Yhdenkin pesäkkeen löytyminen siemenviljasta aiheuttaa koko lohkon hylkäämisen. Kustannuksia tuovat myös kemiallinen torjunta sekä peltojen jatkuva kitkentä. Halvin tapa torjua hukkakauraa onkin ennaltaehkäistä sen tulo omille pelloille.

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja