Petri Suvanto
07.07.14

Sucroksen kuulumisia Okrasta

Okra-näyttely 2014 oli Sucrokselle kasvukauden päätapahtuma. Edellisellä kasvukaudella järjestimme useita pieniä pellonpiennartilaisuuksia koko viljelyalueella, mutta tänä vuonna Okra oli nro. 1.

Okra-näyttely 2014 oli Sucrokselle kasvukauden päätapahtuma. Edellisellä kasvukaudella järjestimme useita pieniä pellonpiennartilaisuuksia koko viljelyalueella, mutta tänä vuonna Okra oli nro. 1.

Näyttely käynnistyi ajankohtaan nähden erittäin viileissä olosuhteissa lämpötilan ollessa 10 asteen paikkeilla. Avauspäivä olikin selvästi rauhallisin, mutta sään lämmetessä väkimääräkin kasvoi tasaiseen tahtiin ja vilkkaan lauantain ansiosta päästiin jopa ennätyslukemiin.

Osastomme oli varsin monipuolinen. Edustettuina olivat Sucroksen maatalousosasto kokonaisuudessaan, osa tuotannon työntekijöistä, Suomen Sokerin edustajia Porkkalan raakasokeripuhdistamolta sekä Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen henkilökuntaa. Lisäksi pääosa sokerijuurikkaan siemenedustajista oli päässyt paikalle. Viljelykonepuolelta paikalla olivat Edenhallin, Schmotzerin, Kongskilden ja Osuuskunta Ratas ja Ruuvin kone-edustajat koneineen. Näyttelyvieraille tarjosimme mm. hillomaistiaisia ja juotavaa, joista kummatkin tekivät hyvin kauppansa.

Osastomme pääasiallinen huomionkiinnittäjä ja katseenvangitsija oli kuitenkin massiivinen Ropa Euromaus –puhdistuskuormain. Juurikkaanviljelijöille kyseinen kone on jo ehtinyt tulla tutuksi, vaikkei niitä Suomessa ennen tulevaa syksyä ole ollutkaan kuin 2 kappaletta. Sen sijaan muille kuin juurikkaanviljelijöille, joita oli n. 99 % näyttelyvieraista, kone oli täysin uusi tuttavuus. En osaa edes arvata montako kertaa Ropan esittelijä mainitsi sanan ”puhdistuskuormain” tai selvensi, ettei kyseessä ole esim. kivienkeruukone, mutta todennäköisesti 500. kerran jälkeen esittelyspiikki alkoi olla kohtalaisen hyvin hallussa. Erityiskiitos tästä laitteen esittelijöille!

Mutta mitä varsinaisesti lähdimme Okrasta tavoittelemaan? Olemme parina viime vuotena hakeneet aktiivisesti uusia juurikkaanviljelijöitä siinä myös onnistuen. Tavoitteena on kasvattaa viljelijämäärää edelleen vuodelle 2015. Tänä vuonna juurikasta viljelee muutaman vuoden tauon jälkeen yli 800 viljelijää ja tähtäin on jo seuraavalla sataluvulla. Okrassa osastollamme poikkesi useita asiasta kiinnostuneita, ja teinpä yhden innokkaan kanssa jo sopimuksenkin. Myös nykyiset osastolla vierailleet sopimusviljelijät olivat liikkeellä positiivisella mielellä. Positiivisuuteen on erityisesti tämän vuoden osalta aihettakin. Juurikkaan rikkakasviruiskutukset on pääasiassa tehty ja kasvustot näyttävät hyviltä. Heinäkuussa on aikaa ottaa rennommin, seurata kasvustojen nopeaa kehitystä ja valmistautua tulevaan korjuukauteen.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja