Maria Pekkala
25.07.14

H-Jontikka löysi uuden tallin

Mikä sen mahtavampi hatunnosto maatalouden historialle onkaan kuin se, että traktoriharrastaja löytää traktorin, jonka ulkomuodon hän voi uudistaa uuteen kukoistukseensa ja traktori saa näin kultakaudelleen jatkoa.

Mikä sen mahtavampi hatunnosto maatalouden historialle onkaan kuin se, että traktoriharrastaja löytää traktorin, jonka ulkomuodon hän voi uudistaa uuteen kukoistukseensa ja traktori saa näin kultakaudelleen jatkoa.

Yksi tällainen uuden elämän saanut traktori on vuosimallin -40 H-mallin John Deere. Se tuotiin Suomeen muutama vuosi sitten ja siitä sen matka on käynyt Savon kautta Nurmijärven Nukarille. Nukarilla asuvan Mikko Helinin kiinnostus heräsi, koska tämä nimenomainen yksilö on todennäköisesti Suomen ainoa H-mallinen John Deere. Erikoista tässä Jontikassa on se, että se on lähestulkoon kolmipyöräinen. Sen etupyörät ovat lähes kiinni toisissaan.

H-mallista John Deereä on valmistettu vuosina 1939-1947. Alun perin malli on maksanut 650 dollaria. Yhteensä H-mallia on tehty noin 60 000 kappaletta ja tätä vuosimallia reilu 10 000 kappaletta. Vaikka tehtyjä yksilöitä onkin melko runsaasti, H-mallin Jontikka on hyvin suosittu keräilijöitten keskuudessa myös Amerikassa. Traktorissa on hevosvoimia max. 15.

Mikko on intohimoinen John Deere -harrastaja ja toimiikin John Deere Club Finlandin johtokunnan jäsenenä. Traktoriharrastuksensa hän on toki aloittanut jo 12-vuotiaana, jolloin ensimmäisenä maalausurakan alle joutui Zetor 25. Tuolloin motivaatio korvasi taidon mutta matkan varrella taitoa on kertynyt roppakaupalla. Traktorien entisöinti onkin koko perheen yhteinen harrastus ja tallista löytyykin kaikille omat traktorinsa ja vähän enemmänkin. Osa on vähän uudempaa kalustoa ja toimii edelleen niin maatalous- kuin urakointitöissä.

Helinit ovatkin innokkaita erilaisten näyttelyitten kävijöitä lähialueella ja seuraavana H-Jontikka onkin näytillä seuraavan kerran Riihimäen Rauta ja Petrooli -tapahtumassa 13.-14.9.2014. Ennen sitä Jontikka vaatii pientä laittoa, vaikka on kaikin puolin jo hyvässä kunnossa.

Mikolta kysyttäessä, onko jo jotain seuraavaa traktoria kiikarissa, vastaus kertoi kuinka koukuttavasta harrastuksesta on kyse: Silmät ovat koko ajan auki, jos vaikka sopiva traktori tulisi eteen.

Lue lisää Rauta ja Petrooli –tapahtumasta farmit.netin Tapahtumat-kalenterista.


Mikko ja John Deere

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja