Marjo Marttila
11.08.14

Ruokako suurin syntimme?

Uimakelit ovat olleet upeat, mutta sinilevälauttoja muodostui tänäkin kesänä vesien lämmetessä. Siihen sinilevälauttojen kylkeen Yle uutisoi tutkimuksesta, jossa kerrottiin, että omilla ruokavalinnoillamme voimme parantaa Itämeren tilaa, naudanlihan kuormittaessa erityisesti vesistöjen tilaa.

Uimakelit ovat olleet upeat, mutta sinilevälauttoja muodostui tänäkin kesänä vesien lämmetessä. Siihen sinilevälauttojen kylkeen Yle uutisoi tutkimuksesta, jossa kerrottiin, että omilla ruokavalinnoillamme voimme parantaa Itämeren tilaa, naudanlihan kuormittaessa erityisesti vesistöjen tilaa. Tämän uutisen oli kuullut 10-vuotias poikanikin ja kysyi, että äiti onko lihan syöminen huono juttu?

No fiksua tietysti, että lapsi pohtii asioita, mutta hätkähdin silti. Näinhän ne mielikuvat muodostuvat ja ajatus jää kytemään lapsen, mutta yhtä lailla myös peruskuluttajan alitajuntaan. Toivottavasti kuulija on aktiivinen ja kyselee kuten lapseni, mutta useampi täysi-ikäinen taitaa jättää asian pohdiskelun siihen, otsikon jäädessä muistilokeroihin elämään.

Voi kunpa oppisimme viestimään säännöllisesti ja kuluttajan korviin kuuluvasti siitä, miten upeaa on, kun me Suomessa pystymme tuottamaan ruokaa meidän suomalaisten tarpeisiin ja myös vientituotteiksi! Suomalaisten maatilayrittäjien tiloilla kasvaa viljaa, vihanneksia ja öljykasveja. Eri eläinlajien lihaa, maitotuotteita, munia on saatavilla kotimaisesta, vapaana kasvuhormoneista sekä lääkejäämien osalta varmasti puhtaasta, tuotannosta. Hedelmiä on kotimaasta saatavilla rajallinen valikoima, niiden osalta olemme täällä Pohjolassa pakostakin tuonnin varassa. Muissa ruokaympyrän mukaisissa ravintoaineissa meillä sen sijaan on hieno valikoima suomalaista alkuperää olevia tuotteita. On kyseessä sitten tavanomainen tai luomutuotanto, lähiruuaksi brändätty elintarvike tai kotimaisen elintarviketeollisuuden valtakunnallinen ruoka- tai juomatuote, olkoon jokainen ruokaketjussa ylpeä siitä!

Monilla paikkakunnilla vietetään syksyllä sadonkorjuun markkinoita; siinäpä loistava tapa muistuttaa kasvukaudella saadusta sadosta ja elintarvikkeista, joita pelloilta korjatun sadon avulla pystytään tuottamaan. Oman työnantajani viljasta jalostamia tuotteita laki kieltää pääosin mainostamasta. Jokaisesta ruokakaupasta on kuitenkin jälleen saatavilla ”Ohratärkkelys”-pakkauksia, ei muuta kuin leipomuksia kuohkeuttamaan ja kiisseleitä saostamaan.

Pidetään suomalaiset kuluttajat tietoisina siitä, että meillä on tarjolla täällä herkullisia tuotteita, joiden alkuperä on tunnettu ja turvallinen!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja