Asmo Saarinen
29.10.14

Mitä ainetta rottasotaan maatiloille?

Rotat ja hiiret ovat aina olleet riesana maatiloilla. Näin syksyllä, kun ilmat kylmenevät, ne siirtyvät sisätiloihin. Siellä on niille mieluisaa ruokaa tarjolla ja tuotantorakennukset ovat usein sokkeloisia ja hankalasti hoidettavia rottien torjunnan kannalta. EU:n biosiidiasetus on nyt voimassa ja sen mukaan toimitaan. Se määrää mitä rotanmyrkkyjä maatiloilla saa käyttää.

Rotat ja hiiret ovat aina olleet riesana maatiloilla. Näin syksyllä, kun ilmat kylmenevät, ne siirtyvät sisätiloihin. Siellä on niille mieluisaa ruokaa tarjolla ja tuotantorakennukset ovat usein sokkeloisia ja hankalasti hoidettavia rottien torjunnan kannalta. EU:n biosiidiasetus on nyt voimassa ja sen mukaan toimitaan. Se määrää, mitä rotanmyrkkyjä maatiloilla saa käyttää.

Viljelijät ovat olleet huolissaan, että nytkö rotat saavat mellastaa rauhassa tiloilla kun aineiden käyttöä rajoitetaan. Tiedotuksesta ei viranomainen saa juurikaan tyylipisteitä. Asioita melko läheltä seuranneena tuntuu siltä, että meillä helpotkin asiat saadaan viranomaisten toimesta tuntumaan lähes mahdottomilta. Siksi suuri epätietoisuus vallitsee maakunnissa.

Yritän tässä avata selkokielelle, mitä rotan- ja hiirenmyrkkyjä maatilalla voi vielä käyttää. Kuluttajilla ja ammatikseen rottasotaa käyvillä desinfektoreilla on sitten vielä hieman erilaiset aineet ja pakkauskoot kuin viljelijöillä.

Maanviljelijöiden ainevalikoima rottasotaan biosidiasetuksen mukaisesti on mainittu alla. Antikoagulantit ovat aineita, jotka vaikuttavat rottien ja hiirien veren hyytymiseen, kun aineita on syöty. Lihavalla tekstillä kirjoitetut tuotenimet ovat niitä kauppavalmisteita tai tuotteita, joita viljelijä voi hyvin varustetusta hankintapaikasta tilata tai käydä ostamassa.

Käytössä oleva valikoima rottiin ja hiiriin tehoavista aineita, joita maatilalla voi tästä alkaen käyttää, ovat toisen polven antikoagulantit bromadioloni (Rotanmyrkky ”342” 30x50g (hiirille) ja 8x200g) ja difenakumi (Ratak syötti 600 g, Cooper Pro Palasyötti 5 kg, Ratimor Palasyötti 1 kg, Ratimor Tahnasyötti 1 kg). Edellä mainitut aineet ja pakkauskoot on tarkoitettu maatilojen rotta- ja hiirisotiin sekä sisäkäytössä karjasuojissa ja tuotantorakennuksissa sekä niiden välittömässä läheisyydessä.

Lisäksi viljelijän pitää muistaa pitää kirjanpitoa, mitä aineita tilalle on hankittu ja käyttää aineita niin kuin niiden käyttöohjeessa on sanottu ja muista sijoittaa syötit lukittaviin syöttilaatikoihin.

Kolmannen polven antikoagulantteja sisältävät aineet Klerat ja Talon, joiden tehoaine on brodifakumi, Rodilon (tehoaine difetialoni) ja Storm (tehoaine flokumafeeni) ovat uuden asetuksen mukaan ja siirtymäajan jälkeen vain ammattidesinfektorien käytössä ja niitä on saatavana vain isoissa pakkauksissa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja