Antti Riikonen
05.11.14

Maatalousnäyttelyn messuosastot markkinapaikasta tiedon ja kokemuksen vaihtopisteiksi!

Suomalaiset viljelijät ovat alansa ammattilaisia ja heillä paljon tietoa ja kokemuksia jaettavaksi. Nyt vain pitää tarjota mahdollisuus viljelijöiden tiedon ja kokemuksen yhdistäminen yrityksien tietoon ja tuotekehitykseen. Uuden tyyppiset messuosastot voisivat olla yksi hyvä mahdollisuus siihen.

Suomessa pidetään viljelijöille suunnattuja tapahtumia paljon. Tänäkin vuonna on ollut erilaisia näyttelyitä kuten Okra, Viljo, KoneAgria, Koneforum jne. Muita pienempiä tapahtumia on ollut paljon, kuten vaikka Muurikki -näyttelyt ja erilaiset ”konepäivät”.


Viljelijät osallistuvat näihin näyttelyihin aktiivisesti ja ne ovat suosittuja. On tärkeää nähdä uusia tuotteita sekä ratkaisuja tai tehdä tutkimusta vaihtoehdoista. Mielekästä on myös saada vaihtelua maatilan arkeen ja nähdä tuttuja viljelijöitä ja vaihtaa ”kollegakokemuksia”. Molemmat ovat todella tärkeitä maatilan kehittämisen kannalta.


Näihin näyttelyihin maatalousalan yritykset osallistuvat laajasti. Helposti yrityksissä osastot mielletään vain tuotteiden esittelymahdollisuuksiksi. Markkinointiosastot miettivät mitä on esillä ja millaiselta osaston tulee näyttää. Osastolla esittelijöinä vaikuttaa myynnin henkilöstö, joka pyrkii tehokkaasti esittelemään tuotteet mahdollisille asiakkaille. Osastoille houkutellaan asiakkaita erilaisilla kilpailuilla ja arvonnoilla, mutta helposti homma menee osastolla esittelijöiden ”pönötykseksi”


Nykyinen messuosasto on miellettävissä samantyyppiseksi kuin internet sivutkin alussa olivat. Nettisivut olivat alussa pelkän yksisuuntaisen markkinointimateriaalin ja tiedon jakamispaikka. Tänä päivänä pelkän tiedon jakaminen ei riitä, vaan sivuilla pitää olla esimerkiksi ratkaisuja, hyödyllisyyttä, tietoja, sähköisiä palveluja ja vuorovaikutusta. Sosiaalisen median sivustot tuovat aivan uudenlaisen kokonaisuuden johon perinteiset nettisivut eivät pysty. Näin myös messuostojen tulee olla asiakkaiden ääntä ja tietotaitoa kuulevia aivan kuten nykyiset interaktiiviset väylät mediassa.


Messuosastoja tulisi kehittää sosiaalisen mediamallin mukaisiksi tapaamis- ja tiedonvaihto paikoiksi. Erona olisi vain se että, toisessa toimitaan kasvokkain ja toisessa tietokoneen ruudun välityksellä. Messuosastokin voisi olla face to face Facebook. Annettaisiin asiakkaille rohkeammin mahdollisuus osallistua yrityksen kehittämiseen ja palautteen antamiseen. Tietysti osastoilla pitää edelleen olla esillä tuotteita, koska tuotteisiin tutustuminen on edelleen oleellista.


Mutta voisiko kaikki muu toiminta tähdätä vuorovaikutukseen? Yrityksien pitää vain uskaltaa lähteä tähän maailmaan ja maatalousyrittäjien rohkeammin jakaa hiljaista tietoa tavarantoimittajille ja toisilleen, suurta kansallista pääomaa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja