Tero Tanner
20.01.15

Lähes täydellinen juurikasvuosi 2014

Juurikasvuotta 2014 on kehuttu jo moneen otteeseen ja edelleen voi hyvällä syyllä jatkaa, varsinkin kun pelloilla vuonna 2014 kasvaneet juurikkaat ovat jo sokerina täysissä laareissa.

Ennustaminen on vaikea laji, se pitää paikkansa kaikilla toimialoilla, joilla jollain lailla pitää suunnitella omaa tekemistään monen muuttujan suhteen, joiden kehitys ei ole tiedossa. Esimerkiksi, kun katsotaan kesäkuuta 2014, jolloin paikka paikoin juhannuksena oli kylmempää kuin edellisenä jouluna, niin oli helposti vaikea uskoa, kuinka hyvä juurikasvuosi onkaan tulossa.

Toki monta hyvää satoa ennustavaa asiaa oli nähtävissä. Kevät oli aikainen, taimettuminen tasaista ja kasvinsuojelutoimenpiteet olivat onnistuneet hyvin. Nämä ovat tietenkin hyvin tärkeitä eväitä kohti korkeaa satoa.

Syyskuussa viimeiset kasvustotutkimukset ennakoivat jo hyvää satoa, näkymä oli tällöin jo, että yli 40 tonnin keskimääräiseen juurisatoon tullaan pääsemään. Toistaiseksi 40 tonnin keskimääräinen juurisato on ylitetty vuosina 2006, 2007, 2011 ja 2013. Vuodesta 2014 tuli sokerisadolla per hehtaari mitattuna historian paras sato. Toistaiseksi tietenkin. Juurikassadot ovat viime vuosina kehittyneet voimakkaasti, joten ei ole mitään syytä epäillä, etteivätkö tulevat vuodet olisi entistä parempia. Keskimääräiseksi juurisadoksi vuonna 2014 muodostui 45,8 tn/ha, joka on viljelyhistorian toiseksi korkein.

Sokeripitoisuuden ollessa n. viiden vuoden keskiarvolukemissa (16,5%), tarkoittaa se, että maakiintiö tuli täyteen ja carry over –sokeriakin syntyi n. 11 000 tonnia. Tämä on erinomainen asia.

Haemme uusia viljelijöitä

Viljelijärekrytointi vuodelle 2015 on jo käynnissä. Sucroksella on viljelijäsopimuksia tarjolla, joten mikäli olet kiinnostunut aloittamaan sokerijuurikkaan viljelyn vuonna 2015, ole yhteydessä viljelykonsulentteihimme. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.sucros.fi .

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja