Jorma Lähetkangas
31.08.15

Maatilan tärkein kone

Pudotuspelit ovat todenteolla lähteneet käyntiin. Enkä tarkoita nyt valitettavasti mitään palloilusarjaa, vaan kaikkia niitä tahoja, jotka ovat jollakin lailla maataloudesta riippuvaisia. Huonoja uutisia tuntuu tulevan joka tuutista. Venäjä-pakotteet ja niistäkin seuranneet tuottajahintojen laskut, ruokakauppojen halpuuttamiskampanjat viljelijöiden kustannuksella, myöhästyneet tukimaksatukset, sateinen/kylmä kasvukausi ja siitä aiheutuvat myöhästyneet kylvöt/puinnit, odotettavissa oleva keskimääräistä huonompi satokausi jne.

Pudotuspelit ovat toden teolla lähteneet käyntiin. Enkä tarkoita nyt valitettavasti mitään palloilusarjaa, vaan kaikkia niitä tahoja, jotka ovat jollakin lailla maataloudesta riippuvaisia. Huonoja uutisia tuntuu tulevan joka tuutista. Venäjä-pakotteet ja niistäkin seuranneet tuottajahintojen laskut, ruokakauppojen halpuuttamiskampanjat viljelijöiden kustannuksella, myöhästyneet tukimaksatukset, sateinen/kylmä kasvukausi ja siitä aiheutuvat myöhästyneet kylvöt/puinnit, odotettavissa oleva keskimääräistä huonompi satokausi jne. Noiden ongelmien lisäksi kun lätkäistään vielä paineet, jotka tulevat mm. pankilta, verottajalta, EU- byrokratiasta ja suomalaisen ruuan puolustamisesta, niin ei tarvitse ihmetellä maanviljelijöiden tulevaisuudenuskon olevan koetuksella. Tästä aiheutuva viljelijöiden epävarmuus ja pelko uusia investointeja kohtaan taas merkitsee sitä, että myös maatalouteen liittyvä kauppa ja teollisuus ovat joutuneet kovaan kouluun. Yritysten liikevaihdot tippuvat, lomautukset ja irtisanomiset lisääntyvät ja pahimmillaan joudutaan jopa lopettamaan liiketoimintoja. Puhutaan siis vakavasta - koko suomalaisen maaseudun ongelmasta!

Valittamalla ei maailma parane.

Vanha ja viisas sanonta, joka pätee erityisen hyvin tässäkin tilanteessa. On mietittävä ennemminkin selviytymiskeinoja ja keskusteltava eri tahojen kanssa, mitä voisimme tehdä toisin. Maanviljelyyn päteekin yhä enemmän ja enemmän yritysmaailman kovat maailmanlaajuiset säännöt. Emme voi enää turvautua mihinkään erivapauksiin sijaintiimme vedoten, vaan meidän on oltava kilpailukykyisiä niillä keinoilla, mitä meillä on. Oman maatilan tuloihin emme pysty vaikuttamaan määräänsä enempää, mutta menoihin taas pystymme. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että investoinnit on laitettava jäihin ja lopetettava tilan/yrityksen kehittäminen. Säännöllisillä investoinneilla varmistutaan, että tila/yritys kehittyy ja toimii, eikä esimerkiksi sesonkiaikana tule ikäviä yllätyksiä vanhojen koneiden rikkoutuessa. Tähän asti investointeja on tehty ns. hyvinä aikoina liikaa ja huonoina aikoina ei taas ollenkaan. Sellainen ei ole järkevää!

Mitä ne keinot investoinnin mahdollistamiseen sitten voisivat olla? Näitä asioita kannattaa oikeasti pohtia yhdessä vaikkapa naapuritilallisen kanssa. Suomalaiset maanviljelijäthän ovat jo nykyään hyvin yhteisöllinen porukka ja keskustelevat hyvin avoimesti keskenään arkipäivään liittyvistä asioista. Minun mielestäni juuri siinä olisi meidän mahdollisuus ja kilpailuetu tässä koko ajan haastavammaksi muuttuvassa pelikentässä.

Yhteistyö on voimaa!

Kimppaostot tai isommat yhteiset hankintaringit, koneyhtymät, leasing-mahdollisuudet, urakointipalvelut, koneiden vuokraus, yhteiseen liiketoimintaan laajentaminen jne. ovat sellaisia keinoja, joita kannattaa nyt vakavasti harkita ja keskustella. Yleiseen keskusteluun pitäisi nostaa myös koko ajan kasvava maan-/metsänmyynti- ja vuokrahinta. Miksi me itse olemme nostaneet hintatason niin korkealle? Tuo suunta ei vaan yksinkertaisesti voi jatkua kovin kauaa. Tästä hyvä esimerkki löytyy Tanskasta, jossa pellon hintakuplan puhjetessa isoja ongelmia tuli aina pankkeja myöten. Olemmehan me tanskalaisia fiksumpia?

Tulevaisuuden uskon vahvistukseksi voidaan ottaa esimerkki Suomen metsäteollisuudesta. Välillä näytti siltä, että täältä loppuu kaikki metsään liittyvä teollisuus, mutta nyt jo päätettyjen ja suunnitteilla olevien uusien sellutehtaiden ansiosta olemme saaneet sille puolelle positiivisen vireen päälle! Sama ilmiö tulee käymään myös maataloudessa ja silloin parhaiten pärjäävät ne, jotka vaikeinakin aikoina ovat tehneet rohkeita, mutta järkeviä investointeja. Pidetään huoli, että näissäkin pudotuspeleissä jatkoon pääsisivät kaikki halukkaat. Suomalaista puhdasta ruokaa tarvitaan maailmalla jatkossakin!

Niin… ja se maatilan tärkein kone. Se on taskulaskin!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja