Martti Yli-Kleemola
04.04.14

Torstain ohjelmassa nähtävyyksiä ja historiaa

Torstaiaamuna totuttelimme pikku pakkaseen. Katsastimme Niagaran putoukset, kovasti näytti vettä virtaavan. Ihmetystä herätti runsas jäämäärä putouksen alapuolella. Matkalaiset ehtivät päivän aikana myös pohtia, mikä erottaa kanadalaisen maatalouden suomalaisesta?

Torstaiaamuna totuttelimme pikku pakkaseen. Katsastimme Niagaran putoukset, kovasti näytti vettä virtaavan. Ihmetystä herätti runsas jäämäärä putouksen alapuolella. Eikö täällä virtaavat vesimassat sulata ollenkaan jäätä vai onko jääkin täällä suurempaa ja vahvempaa kuin muualla? Pohjalta katseltiin tunneleista näkymiä ja sieltä ylösnoustessa hissi pysähtyi minnekäs muualle kuin kauppaan.

Matka jatkui Skylon Towerin lounaan kautta Country Heritage Park- maalaiskylään, jossa näimme millaista maalaiselämä Kanadassa oli noin 170 vuotta sitten. Traktorijunilla kierreltiin ja kuunneltiin tarinoita. Päällimmäiseksi mieleen jäi tarina myötäjäisistä. Nuorikon vanhemmat vedättivät morsiammelta hampaat pois ja sulhasen, tulevan aviomiehen rahat säästyivät hampaidenhoitokulujen osalta.

Museokylän konekauppa-osiossa tutustuimme John Deeren piirimyyjän myynti-, varaosa- ja korjaamotoimintoihin vuodelta 1937. Toimintaa esitteli John Deeren ystävät-kerhon edustaja, joka oli hyvin innostunut asiastaan. Hän olisi kertonut meille tarinoitaan vaikka kuinka pitkään jos vaan olisimme kylmässä kevätsäässä niitä tarjenneet kuunnella.

Kävimme myös museomassikoiden täyttämässä hallissa. Muuan kanssamatkustaja totesi, että olipa kiva nähdä massikoita ajalta jolloin nekin olivat vielä käyttökelpoisia laitteita.

Joitakin matkalaisista jäi arveluttamaan oliko vierailu JD:n taholta maksettu, kun veturina oli punainen traktori joka sammuskeli ja nyki pahasti aina liikkeelle lähtiessä.


Tässä vaiheessa rupesi kirjoittelu tökkimään ja kutsuin avuksi työryhmän Jorma, Esa ja Juho, joiden kanssa keskusteltiin matkan kokemuksista.

Tuntuma on, että maataloutta arvostetaan USA:ssa ja Kanadassa paljon enemmän kuin meillä Suomessa. Arvostuksen huomaa kaikkialla, niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Johtuukohan siitä, että meillä Suomessa on vasta siirrytty laajemmin kaupunkilaisyhteiskuntaan ja kaupunkilaiset saattavat tuntea itsensä paremmiksi kuin maalle jääneet kasvukumppanit.

Vähän olimme huolestuneita kanadalaisten viljelijäkollegoiden puolesta tulevan kesän suhteen. Kevään tulo on viikkoja myöhässä. Pellot on viimesyksyisen sadonkorjuun jäljiltä bussista tehtyjen näköhavaintojen perusteella pahoin sotkettu ja tulevana keväänä kevätmuokkaus- ja kylvötyöt tulevat olemaan tavanomaista vaativampia.

Jatkamme pohdiskelua tulevina päivinä ja laajennamme ’asiantuntijarinkiä’ tarpeen mukaan.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja