Juhani Savolainen
14.04.14

Kaupunkilaisserkut, maatilan lapset ja vaaranpaikat

On luonnollista, että viljelijäperheen omat lapset ovat mukana kaikissa maatilan askareissa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteilta tulee varmasti eteen päivittäin. Onhan maatilalla paljon mielenkiintoisia ja jänniä paikkoja, joissa voi seikkailla. Vai luuletko, etteivät lapset mene kurkistelemaan lietesäiliön laidalle?

On luonnollista, että viljelijäperheen omat lapset ovat mukana kaikissa maatilan askareissa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteilta tulee varmasti eteen päivittäin. Onhan maatilalla paljon mielenkiintoisia ja jänniä paikkoja, joissa voi seikkailla. Vai luuletko, etteivät lapset mene kurkistelemaan lietesäiliön laidalle? Sehän näyttää isolta uima-altaalta - tosin vesi on vähän likaisen väristä. Mikä lapsen mielestä voisi olla mielenkiintoisempi paikka kiipeillä kuin isot pyöröpaalit tai navetan vintillä oleva heinäkasa? Säilörehupaalejahan voi käyttää vaikka liukumäkenä ja heinäkasaa pomppulinnana. Toivottavasti vieressä ei ole silloin avonaisia luukkuja, joista voi pudota useamman metrin.

Lisää kierrettä tulee matkaan mukaan, kun maatilan vaaroihin tottumattomat kaupunkilaisserkut tulevat pääsiäisen viettoon tai kesälomalle maatilalle. He tunnistavat ympäristön vaaranpaikat paljon heikommin kuin maalaisserkkunsa, mutta heille sitä vasta onkin maatilalla mielenkiintoista nähtävää, koettavaa ja kokeiltavaa. Maatilan eläimet ovat kiehtovia, mutta ennalta-arvaamattomia. Etenkin, jos kokematon lapsi menee yllättäen eläimen lähelle. Ja entäs se iso, hieno ja niin jännittävä traktori. Sen kyytiinhän malttamattoman lapsen on päästävä, vaikka traktori olisi liikkeessä. Työkoneissa on usein myös pyöriviä akseleita ja niihin kytkeytyviä työkoneita, jotka kiehtovat erityisesti poikia.

Vaaranpaikat lisääntyvät maatiloilla rakennuskesinä

Maatiloilla rakennetaan tai laajennetaan lähes vuosittain jotakin. Tällöin pihapiiri muuttuu usein entistäkin mielenkiintoisemmaksi, mutta myös riskialttiimmaksi lapsille. Lapsia kiinnostaa kaikki pihapiirin uusi ja poikkeava ympäristö. Rakennustyömaalla on kaikenlaista kokeiltavaa, mutta siellä voi astua myös naulaan.

Pihalle ladotut rakennustarvikkeet, syvät kanaalit ja perustusten kaivannot ovat lapsille oivia kiipeily- ja rakennuspaikkoja. Paikan turvallisuutta he eivät osaa arvioida. Heistä on vain mukavaa liukastella sateen liettämissä kaivannoissa tai tehdä tunneleita rakennustarvikeröykkiöiden tai betonielementtivarastojen keskelle. Poikia kiinnostavat lisäksi varmasti myös alueella mahdollisesti liikkuvat suuret maansiirtokoneet.

Tilalla olevilla ja työskentelevillä aikuisilla on suuri vastuu huomata lasten arvaamattomat liikkeet kiireidensä keskellä. Suurien työkoneiden käännöksissä, peruutuksissa sekä siirtoajossa syntyy näkökenttään usein katvekulmia, joissa pienten lasten huomiointi vaatii erityistä varovaisuutta. Vaarallisia tilanteita voi syntyä myös silloin, kun rakennusten takaa pallon perässä ryntäävä lapsi tuleekin yllättäen maito- tai rehuauton, tai vaikkapa lietteen ajossa olevan urakoitsijan eteen.

Jos joku aikuisista onnistuu pitämään lapset poissa vaarallisilta paikoilta, hän voi onnitella itseään. Se ei ole maatilalla helppoa. Jotakin voi ja kannattaa aina yrittää tehdä turvallisuuden parantamiseksi ja riskien pienentämiseksi. Lapsille on hyvä tehdä selkeästi talouskeskuksesta erilleen sijoitettu leikkialue, jossa on myös lapsia kiinnostavia juttuja. Lietesäiliöiden, eläinten ja rakennusalueiden aitaukset vähentävät myös joutumista vaaranpaikkoihin.

Ohjeita lapsille voi ja on hyvä antaa, mutta meistä moni tietää, että harva lapsi niitä muistaa -ajatukset ovat omissa mielenkiintoisissa leikeissä. Siitä huolimatta ei kannata heittää pyyhettä kehään, vaan aina kannattaa yrittää. Kyse on omien lasten ja niiden kaupunkilaisserkkujenkin turvallisuudesta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja