Sokerijuurikasneuvotteluissa syntyi ratkaisu

Sucros uskoo suomalaiseen sokeriin

Sucros ja MTK:n sokerijuurikasvaliokunta ovat sopineet viljelyehdot vuosille 2017–2019. Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tannerin mukaan Sucros on erittäin tyytyväinen neuvotteluiden tulokseen. Tanner uskoo MTK:n ja viljelijöiden kanssa tehtävän yhteistyön johtavan kotimaisen juurikkaanviljelyn ja sokerintuotannon kasvuun.

– Toimialasopimus pitää sisällään uusia, voimakkaasti kasvuhakuisia ratkaisuja. Se tuo mukanaan myös viljelijälle enemmän vaihtoehtoja: viljelijä voi valita kolmesta eri sopimusmallista itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon tai niiden yhdistelmän.

Viljelijälle hinnoittelumallien vaihtoehtoina ovat yhden ja kolmen vuoden kiinteähintaiset sekä yhden vuoden muuttuvahintainen malli. Muuttuvahintaisessa mallissa huomioidaan Suomen sokerimarkkinoiden hintakehitys.

– Uusi sopimus siirtää kuljetuskustannuksia Sucroksen maksettavaksi eli otamme käyttöön niin sanotun tilahintamallin. Tämä konsepti on ollut viljelijöiden toiveena jo pitkään. Tulemme myös satsaamaan vahvasti juurikaslogistiikan kehittämiseen. Esimerkiksi vuodesta 2018 lähtien 100 prosenttia sokerijuurikkaasta tullaan puhdistamaan lastauksen yhteydessä. Tällä tavoin vähennetään kuljetettavan maa-aineksen määrää. Maksamme viljelijöille myös erillistä kasvubonusta, joka nousee juurikassokerin tuotantomäärän kasvaessa, Tero Tanner sanoo.

Sopimusten yksityiskohdista tiedotetaan viljelijöitä mahdollisimman pian.

– Neuvottelut saatiin valmiiksi hyvissä ajoin ja nyt viljelijöillä on hyvin aikaa viljelysopimusten tekoon. Toivomme viljelijöiltä innokkuutta kasvattaa juurikaspinta-alaa. Erityisen tärkeää koko toimialalle on, että nyt meille jää aikaa uusien juurikkaanviljelijöiden hankintaan. Solmittu toimialasopimus on erittäin kilpailukykyinen viljelijöille, joten toivottavasti se herättää kiinnostusta viljelijöiden keskuudessa, Tanner korostaa.

Sucros uskoo suomalaiseen sokeriin

Ensi vuonna sokerin maakohtaiset tuotantokiintiöt poistuvat EU:n alueella. Myös EU:n määrittelemä sokerijuurikkaan vähimmäishinta poistuu. Sucros uskoo kiintiöiden poistumisen tuovan kasvua omaan tuotantoon.

– Meille tämä tuo lisää mahdollisuuksia tulevaisuuteen. Kiintiö ei enää rajoita tuotantoa 81 miljoonaan kiloon, mikä on ollut Suomen maakiintiö. Määrä vastaa vain vajaata puolta Suomen sokerinkulutuksesta. Tavoitteenamme on lisätä juurikkaan viljelyalaa noin neljänneksellä yli 14 000 hehtaariin ja sokerin tuotantoa noin 100 miljoonaan kiloon, sanoo Sucros Oy:n toimitusjohtaja Matti Sipilä.

Sucros on toteuttanut tänä vuonna mittavat investoinnit Säkylän tehtaan juurikkaan vastaanoton tehostamiseksi.

Lisätietoja:

maatalousjohtaja Tero Tanner, Sucros Oy, p. 040 5436 873, [email protected]

toimitusjohtaja Matti Sipilä, Sucros Oy, p. 040 5066 361, [email protected]

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja