Syysrapsin pellonpiennarpäivän satoa

Berner järjesti Vaasan ympäristössä 20.5.2015 syysrapsin pellonpiennartapahtuman, jossa tutustuttiin useimmilla tiloilla Pioneer Maximus 06 lajikkeella tehtyihin käytännön kokeisiin, koskien erillaisia kylvöaikoja, muokkausmenetelmiä ja syysrapsin perustamista suojaviljaan.

Berner järjesti Vaasan ympäristössä 20.5.2015 syysrapsin pellonpiennartapahtuman, jossa tutustuttiin useimmilla tiloilla Pioneer Maximus 06 lajikkeella tehtyihin käytännön kokeisiin, koskien erilaisia kylvöaikoja, muokkausmenetelmiä ja syysrapsin perustamista suojaviljaan.

Tapahtumassa oli mukana myös Ruotsista Pioneerin edustaja Jan-Åke Svensson.
Ensimmäisessä kohteessa tutustuttiin keväällä yhdessä ohran kanssa kylvettyyn syysrapsiin Kylvö sekä rapsi että ohra 15.5.2014. Monitahoisen ohran siemenmäärä oli 250 kg/ha tai 125 kg/ha kun taas rapsinsiementä kylvettin 2,3 kg/ha. Haluttiin katsoa vaikuttaa ohran siemenmäärä rapsin pituuskasvuun ja siten talvehtimiseen. Kylmä kesäkuu sai aikaan runsas pensominen molemmissa koejäsenissä joten eroa talvehtimisessa ei saatu selville.

Seoskasvusto oli talvehtinut heikosti Vaasassa..
Ohraan kylvetyssä kasvusstossa syysrapsin kasvupiste oli noussut korkealle, eikä talvehtinut

Pohjanmaalla suositeltavin syysrapsin kylvöaika on heinäkuun viimeisestä viikosta elokuun alkupäiviin. Taimettumisen jälkeen lämpösummatavoite on syksyn aikana on vähintään 450 astetta. Koska viime syksy oli tavallista lämpimämpi, myös vielä elokuun puolivälissäkin kylvetyt syysrapsit ovat talvehtineet kohtuullisen hyvin.

Tilakäynneillä tuli selkeästi esille, että syysrapsin talvehtimiselle ja hyvälle kasvulle tärkein tekijä on aikainen kylvö, mutta myös lumen paksuus ja kylvömuokkausmenetelmä vaikuttaa. Ohran puinnin jälkeen suoraan sänkeen kylvetty syysrapsi oli kasvukunnoltaan heikoin koska maan rakenne oli huonoin. Kevytmuokattuun peltoon kylvetty vähän suorakylvöä parempi. Selvästi edellisiä kylvötapoja parempi oli ensin kynnetty, muokattu ja lopuksi kylvetty syysrapsi.

Kuvassa ohran puinnin jälkeen kevytmuokattu ja kylvetty syysrapsi.
Puinnin jälkeen kynnön jälkeen vasta elokuun puolivälissä kylvetty syysrapsi oli hyvässä kasvussa

Viime vuonna Käytännön Maamies- lehden satokilpailussa Bennyt Nybäck sai hehtaarin alalta satoa 4.738 kg. Nyt tälle vuodelle on odotettavissa vähintään yhtä hyvä sato, sopivien kevätsateiden ansiosta ehkä vieläkin suurempi. Kuva Mustasaaressa 20.5.2015.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja