Härkäpapukin tarvitsee rikkatorjunnan

Tarkkaile härkäpavun taimettumista ja tee rikkatorjunta ennen kuin kasvi on pinnassa.

Tarkkaile härkäpavun taimettumista ja tee rikkatorjunta ennen kuin kasvi on pinnassa.

Härkäpavun viljely lisääntyy tänäkin keväänä. Vilja-alan yhteistyöryhmän kylvöalaennusteessa härkäpavulle povattiin peräti 36 % nousua pinta-alaan. Tämä tarkoittaisi 22 600 hehtaaria. Aikanaan nähdään toteutuuko ennuste tavallista viileämpänä keväänä. Härkäpavun viljelyyn kannustavat sen vähäinen typpilannoituksen tarve sekä ekologisen alan vaatimus.

Tänä keväänä kylmässä maassa härkäpapu taimettuu hitaasti. Useat rikkakasvit kuitenkin itävät varsin nopeasti viileissäkin oloissa. Siksi nyt on tärkeätä tehdä glyfosaatti+Fenix torjuntakäsittely ennen härkäpavun taimettumista.
Rikkakasvit kasvavat kuitenkin härkäpapupellollakin, joten ruiskutus on tarpeellinen toimenpide. Rikkakasvitorjunnan laiminlyönti voi aiheuttaa ongelmia puinnissa ja perintönä syntyy myös valtava siemenpankki seuraaville vuosille. Esimerkiksi yksi matarayksilö voi tuottaa jopa 400 siementä. Rikkakasveja ei kannata torjua kylvötiheyttä nostamalla, sillä tällöin yksilöt alkavat kilpailla keskenään ja kasvaa pituutta. Seurauksena palkojen määrä ja papujen koko pienenee.

Parhaaksi keinoksi härkäpavun rikkatorjuntaan on osoittautunut torjunta ennen taimettumista. Torjunta on tehokas, mutta ajankohtaa on tarkkailtava kylvön jälkeen tarkasti. Esimerkiksi maahan tuotu vanha ikkunaruutu lämmittää maata ja pintaan tuleva papu tulee näkyviin aiemmin. Ennen taimettumista on mahdollista torjua kaikki itäneet rikkakasvit glyfosaatilla. Tankkiseokseen kannattaa lisätä Fenix tuomaan maavaikutusta jatkossa itäville rikoille. Fenix tehoaa erinomaisesti savikkaan, vesiheinään, ristikukkaisiin, linnunkaaliin, emäkkiin ja peippiin sekä hyvin mataraan, kylänurmikkaan, hatikkaan, ukontatariin ja pihasaunioon. Fenix toimii kuitenkin huonosti humusrikkailla mailla. Lisäksi kosteus auttaa Fenixin vaikutusta, joka kannatta huomioida ruiskutushetken valinnassa.

Härkäpavun rikkatorjunta:

Ennen taimettumista: yhdessä tai erikseen Bronco 1-3 l+Fenix 2-3,5 l/ha

Aikainen taimiaste (2-4 kasvulehteä), rikkakasvit pieniä: Basagran SG 1,1-1,7 kg/ha

https://viljelijanberner.fi/

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja