Värillä ei ole väliä -rehunsäilöntä onnistuu mustallakin muovilla

Heikki ja Leena Linnan tilalla Janakkalassa McHale Fusion 3 -paalainta käytetään tottuneesti, sillä tilan kaikki säilörehut on paalattu kyseisellä paalaimella jo neljä viimeistä kesää. Viime kesänä heidän tilallaan kokeiltiin ensimmäistä kertaa mustaa Polycrop -käärintämuovia. Robottilypsyssä on noin 68 lehmää. Tilan isäntä Heikki Linna on ollut tyytyväinen paalisäilörehuun. Hänen mukaansa säilörehun laatu on paaliruokinnan ansiosta helppo pitää laadultaan tasaisena ympäri vuoden, sillä kolmen eri sadon paaleja avataan ja syötetään yhtä aikaa. Mustaan Polycrop-käärintämuoviin Linna on ollut viime kesän kokemusten jäljiltä myös tyytyväinen, sillä mitään negatiivista sanottavaa mustasta Polycrop -käärintämuovista hänellä ei ole.

Ensimmäisen säilörehusadon rehut säilöttiin KOFASIL Lac-biologisella säilöntäaineella ja säilönnässä käytettiin eri määrä kerroksia (4,6,8) mustaa Polycrop-käärintämuovia ja osa paaleista käärittiin kuudella kerroksella valkoista Polycrop-käärintämuovia kesällä 2016. Tilan rehuanalyysien perusteella voidaan todeta, että rehun säilönnällisessä laadussa ei ollut suurta eroa käytettiinkö mustaa vai valkoista muovia. Mustan käärintämuovin kaikilla kolmella eri muovin kerrosmäärillä rehu säilyi varsin hyvin. Ammoniakkitypen ja haihtuvien rasvahappojen määrä rehussa kuitenkin laski, kun neljän käärintämuovikerroksen sijaan käytettiin kuutta kerrosta. Tilakoe osoittaa, että muovikerrosten määrässä ei tulisi tinkiä.

Heikki Linna ja Asko Myllymäki avaamassa mustalla Polycrop-käärintämuovilla käärittyjä paaleja.

Mustat rehupaalit pellon laidassa ovat Suomessa vielä harvinaisuus. Sen sijaan Englannissa musta käärintämuovi on suosittu, sillä käärittävistä paaleista noin 90 % kääritään mustaan kalvoon. Samoin Ranskassa mustan käärintämuovin käyttö on yleistä. Mustan käärintämuovin käyttämättömyyttä on Suomessa perusteltu mustan värin lämmönsitomiskyvyllä. On pelätty, että lämpö pilaa rehun. Jos paali on ilmatiivis, hapeton ja säilönnässä on käytetty säilöntäainetta nopeuttamaan rehun pH:n laskua, vaikuttaako käärintämuovin väri rehun säilönnälliseen laatuun?

Mustan värin kyky sitoa lämpöä edesauttanee kumimaisemman suojan muodostumisen muovin pintaan verrattuna valkoiseen. Hyvin helteisellä säällä mustien paalien käsittelyssä onkin hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Lähinnä tärkeintä olisi valita laadukas käärintämuovi, joka kestää kylmän ja lämpimän olosuhteiden vaihtelun sekä Suomen oloihin riittävän UV-säteilyn suojan, jolla estetään muovin haurastuminen. Kustannukseltaan musta käärintämuovi on edullisin verrattuna saman valmistajan vihreään ja valkoiseen käärintämuoviin.

Polycrop -käärintämuovia on saatavana myös mustana.

Toinen pohdittava seikka on ollut lintujen kiinnostus erilaisia värejä ja erityisesti mustaa kohtaan, mistä ei liene tieteellisiä tutkimuksia rehunsäilönnän näkökulmasta. Joidenkin käyttökokemusten mukaan linnut nokkisivat vähemmän mustia paaleja. Linnuilla on todettu yksi värinäön ulottuvuus enemmän verkkokalvon tappisoluissa kuin ihmisellä. Tappisolut ovat valon eri aallonpituuksien eli värien havaitsemiseen erikoistuneita aistinsoluja. Lintujen nokkimattomuutta selitettäneen tällä hetkellä todennäköisemmin populaation määrällä ja paalien sijainnilla eikä niinkään käärintämuovin värillä. Nykyään musta väri peltojen reunalla ei liene kovin erikoinen, sillä pinkkeihin, sinisiin ja vihreisiin paaleihin meidän silmämme ovat jo tottuneet.

Polycrop on BPI:n valmistama laadukas 5-kerroksinen käärintämuovi, jota myy Viljelijän Berner.

Tilakoe suoritettiin Heikki ja Leena Linnan tilalla Janakkalassa kesällä 2016 Polycrop -käärintämuovilla.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja