Tuure-timotei tuottavaan nurmenviljelyyn

Tuure on hyvien laatuominaisuuksiensa ansiosta on kannattava vaihtoehto tuottavaan ja laadukkaaseen nurmenviljelyyn.

Tuure on kotimainen timotei, joka on virallisissa lajikekokeissa lunastanut paikkansa yhtenä lajikkeistonsa satoisimpana edustajana. Hyvien laatuominaisuuksiensa ansiosta se on kannattava vaihtoehto tuottavaan ja laadukkaaseen nurmenviljelyyn.

Kova siemensadontuottokyky

Hyvä sadontuottokyky on yksi niistä syistä, joiden vuoksi Teemu Perho on viljellyt Tuurea jo useita vuosia. Nurmen, herneen ja öljykasvien viljelyyn keskittyvällä tilalla lajikkeen viljelypinta-ala on viime vuosina liikkunut 50-70 hehtaarin välillä.

- Tykkään viljellä Tuurea, sillä se on varma nurmisiemensadontuottaja. Satovaihtelua lajikkeella on melko vähän, vaikka kasvuolosuhteet vaihtelevat vuosittain, kertoo Perho.

Perho on antanut siemeneksi korjattavalle sadolle lannoituksen kerralla keväisin. Ennen talvilepoon asettumista on annettu lannoituksena typpi-, fosfori- ja mangaanipitoista hiventä ja alkukesästä hivenlannoitusta on annettu laontorjunnan yhteydessä. Perhon tila sijaitsee Loimaalla, mutta talvenkestävyytensä ansiosta Tuuren tuottava viljely onnistuu aina Suomen pohjoisimpia viljelyvyöhykkeitä myöten.

- Talvenkestävyys on Tuurella hyvä, mitään ongelmia ei ole koskaan ollut. Lakoinen suojavilja voi aiheuttaa nurmikasvustoille aukkoisuutta, mutta talvet eivät kyllä Tuurea ole päässeet kurittamaan, pohdiskelee Perho.

Ensiluokkainen ruokintalaatu

Viljelyvarmuudestaan kiitosta saava Tuure on varustettu hyvien viljelyominaisuuksien lisäksi myös luotettavalla laadulla. Tuuren hyvä sulavuus, eli D-arvo ja valkuaispitoisuus tekevätkin siitä hyvän lajikevaihtoehdon maittavaan ja laadukkaaseen säilörehun tuotantoon.

Tuuren sulavuus laskee ensimmäisessä niitossa hitaasti eikä laatutappioista tarvitse huolehtia, vaikka korjuuaikataulu venyisikin hieman. Sen satoisuus pysyy korkeana sekä ensimmäisessä niitossa että jälkikasvusadossa ja sillä saadaan runsaita satoja kasvupaikasta tai nurmen iästä riippumatta.

Seokseen Tuuren rinnalle sopii sadon käyttötarkoituksesta riippuen erilaiset nadat tai vaikkapa puna-apila säilörehun valkuaispitoisuutta nostamaan.

Tutustu Tuuren lajikeominaisuuksiin ja vertaile lajikkeita

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja