Tästä puidaan hyvä syysrapsisato!

Talven jääpeitteet ja huhtikuun kireät yöpakkaset ovat olleet kova rasitus syysrapsille. Etelä-Suomessa kuukausi sitten lumesta ja jäästä vapautuneissa kasvustoissa oli vielä jäljellä vihreitäkin kasvulehtiä. Myös jo uusi kasvu lähti käyntiin.

Talven jääpeitteet ja huhtikuun kireät yöpakkaset ovat olleet kova rasitus syysrapsille. Etelä-Suomessa kuukausi sitten lumesta ja jäästä vapautuneissa kasvustoissa oli vielä jäljellä vihreitäkin kasvulehtiä. Myös jo uusi kasvu lähti käyntiin. Poikkeuksellisen pitkään jatkuneet huhtikuun kovat yöpakkaset, kylmät tuulet sekä alhaiset päivälämpötilat tuhosivat lähes kaiken lehdistön. Nyt kasvustojen yleisnäkymä onkin varsin lohduton. Kauempaa katsottuna syysrapsit näyttävät tuhoutuneilta. Pellolla lähempi tarkastelu kuitenkin kertoo tilanteen paremmin. Kun syysrapsi on roustevaaroista huolimatta maassa hyvin kiinni ja juurenniskassa kasvupiste kunnossa, rapsi jaksaa vielä lehteä kasvamaan. Rapsia ei kannata lähteä hävittämään liian aikaisin.

Nyt säiden lämmetessä, vasta Vapun jälkeen kannattaa arvioida kasvustojen elinvoimaisuus.

Pioneerin Maximus 06 –lajike on osoittanut Suomessa hyvin talvenkestäväksi lajikkeeksi. Pakkasissa kasvupisteen ympärillä olevat lehdet ovat kirjavoituneet violettimaisiksi. Kasvi on kuitenkin hyvin kestänyt haasteelliset sääolot.

Maximus lajikkeelle on tyypillistä, että se kehittää syksyllä vahvan haaroittuvan juuriston. Kevään rousteongelmissa se pysyy maassa kiinni, edellytyksenä kuitenkin, että se on syksyllä kehittynyt riittävän kookkaaksi eli ns. 3 x 8 säännön mukaisesti, 8 kasvulehteä, juuren pituus 8 cm ja juuren paksuus 8 mm.

Halkaisemalla veitsellä juuren kasvupisteestä, voidaan varmistaa kasvin elinvoima. Tämäkin kasvi jaksaa vielä lähteä kasvamaan.

Kuvat Nakkilasta 21.4.2017

viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja