Varo viirukaskaita, myöhästytä syysvehnän kylvöä

Viirukaskaat levittävät vehnän kääpiökasvuviroosia jo syksyllä ja heikentävät oraan kasvua. Viirukaskas talvehtii munana. Keväällä kuoriutuvat toukat levittävät virusta edelleen. Virustautinen syysvehnä kellertyy tai punertuu, pensoo ja jää matalaksi. Myöhemmin kasvi kellastuu ja kuolee. Viruslevintää ja taudin haitallisuutta voi vähentää kylvämällä syysvehnä myöhään syksyllä hyvin muokattuun maahan. Viirukaskaat hyötyvät aikaisesta kylvöstä ja kasvijätteistä. Erityisen suuri riski on suorakylvetyillä ja kultivoiduilla lohkoilla, mikäli syksyn säät jatkuvat lämpimänä.

Viirukaskaat levittävät vehnän kääpiökasvuviroosia jo syksyllä ja heikentävät oraan kasvua. Viirukaskas talvehtii munana. Keväällä kuoriutuvat toukat levittävät virusta edelleen. Virustautinen syysvehnä kellertyy tai punertuu, pensoo ja jää matalaksi. Myöhemmin kasvi kellastuu ja kuolee.


Viruslevintää ja taudin haitallisuutta voi vähentää kylvämällä syysvehnä myöhään syksyllä hyvin muokattuun maahan. Viirukaskaat hyötyvät aikaisesta kylvöstä ja kasvijätteistä. Erityisen suuri riski on suorakylvetyillä ja kultivoiduilla lohkoilla, mikäli syksyn säät jatkuvat lämpimänä.


Kun kylvetään vehnä vehnän jälkeen, kylvöhetkeä on syytä lykätä syyskuun puolelle. Kylvö suositellaan tehtäväksi vasta syyskuun 10. päivän jälkeen. Jos tila on valinnut ympäristötuen lisätueksi kasvipeitteisyyden, syysvilja tulee kylvää tällöin ennen 10.9. jotta tämä ala täyttää tukiehdon.


Mikäli syysvehnäkasvustossa esiintyy runsaasti kahukärpäsiä, niiden torjunta on paikallaan. Samalla ruiskutuksella saadaan teho myös viirukaskaisiin. Fastac ja muut pyretroidit tehoavat molempiin.

Viirukaskaiden tarkkailu kasvustosta on mahdollista kelta-ansojen avulla (keltaisia liimapapereita). Ongelmana voi olla paperiin tarttuneiden viirukaskaiden erottaminen muista kaskaslajeista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja