Tunnista rikin puutosoireet kasvustosta - Rikki ravinteena

Farmitin ajankohtaisuutisissa käydään kevään kuluessa "Opi tunnistamaan ravinteiden aiheuttamat puutosoireet" –sarjassa tietoiskujen avulla läpi, millaisia oireita ravinnepuutokset aiheuttavat kasvukaudella öljykasveilla ja viljoilla.

Farmitin ajankohtaisuutisissa käydään kevään kuluessa "Opi tunnistamaan ravinteiden aiheuttamat puutosoireet" –sarjassa tietoiskujen avulla läpi, millaisia oireita ravinnepuutokset aiheuttavat kasvukaudella öljykasveilla ja viljoilla. Sarjan aikaisemmissa osissa on jo kerrottu yleistä asiaa tasapainoisen ravinteidensaannin merkityksestä sekä mikä merkitys ravinteiden liikkuvuudella kasvissa ja mitä kannattaa huomioida ravinnepuutosten määrittäminen kasvustosta. Tässä osassa kerrotaan, miltä rikin puutosoireet näyttävät vilja- ja öljykasveilla sekä rikin merkityksestä ravinteena kasvissa. Seuraavien osien aiheita ovat fosforin, kaliumin, magnesiumin, kalsiumin, typen ja eri hivenravinteiden puutosoireet rypsillä ja viljoilla sekä kyseisten ravinteiden merkitys kasvissa.

Rikin puutosoireet rypsillä ja viljoilla

Rikin puutteella on vaikutusta koko kasvin kasvuun. Rikki vaikuttaa kasvin lehtivihreäpitoisuuteen ja siten yhteyttämiseen. Kun pyritäänparhaaseen mahdolliseen satoon ja laatuun, kannattaa suosia moniravinteisia lannoitteita. Rypsi ja rapsi ovat ravinteiden suhteen vaativia viljelykasveja ja niiden ravinnetarpeisiin tulee kiinnittää vielä enemmän huomiota kuin viljoilla.

Rikin puutos näkyy ensin uusissa lehdissä

Kasvin kärsiessä rikin puutteesta valkuaisaineiden muodostuminen vähenee, jolloin myös kasvu heikkenee. Pellolla kasvusto saattaa näyttää epätasaiselta. Lievä rikin puute ei aiheuta kasvissa vielä varsinaisia puutosoireita, vaan puutos esiintyy ensin piilevänä.

Koska rikki liikkuu heikosti kasvissa, sen puutosoireet näkyvät ensimmäisenä nuorimmissa lehdissä. Ne ovat normaalia vaaleampia vähentyneen lehtivihreän muodostumisen takia. Puutosoireet muistuttavat typen puutosoireita, mutta typen puutosoireet esiintyvät ensin vanhoissa lehdissä. Molemmat ravinteet aiheuttavat lehtien kellertymistä. Rikin puutoksen suuruudesta riippuen rypsin lehdet voivat muuttua vaalean vihreiksi, kellertäviksi tai oikein pahassa rikin puutteessa punertaviksi. Kovassa rikin puutteessa myös rypsin varsi ja varteen kiinnittyneet lehdet voivat punertua. Nuoret lehdet voivat myös jäädä normaalia pienemmiksi. Viljoilla kasvusto on vaaleamman vihreää ja lehtisuonet saattavat olla väriltään vaaleampia.

Rikin puute heikentää kukkimista

Rikillä on vaikutusta myös rypsin kukkimiseen. Rikin puutteessa kukinta voi häiriintyä ja kukinnot voivat olla epämuodostuneita. Rikin puutteessa litujen ja siementen lukumäärä vähenee, ja niiden koko pienenee.

Rikki on tärkeä ravinne useissa kasvin elintoiminnoissa

Rikki toimii rikkipitoisten aminohappojen metioniinin, kysteiinin ja kystiinin rakenneosana. Rikkipitoiset aminohapot muodostavat valkuaisaineiden rakenteisiinrikkisiltoja. Rikki on välttämätön valkuaisaineiden ja siten myös entsyymien muodostumiselle. Koska entsyymit ovat osallisena useimmissa kasvin elintoiminnoissa, rikin puutteella on vaikutusta koko kasvin kasvuun ja muiden ravinteiden hyödyntämiseen. Kova rikinpuute ei heikennä ainoastaan valkuaisaineiden muodostumista vaan myös rasvahappojen muodostumista, joten siementen öljypitoisuus jää pieneksi.

Rikki vaikuttaa myös kasvin lehtivihreäpitoisuuteen ja siten sillä on tärkeä merkitys myös yhteyttämisessä.

Rypsin rikin tarve on yhtä suuri kuin sen fosforin tarve. Rypsi käyttää rikkiä erilaisissa varastoaineissa, vitamiineissa ja reaktioissa. Rypsi tarvitsee rikkiä enemmän kuin viljat, koska sen siemenet sisältävät runsaasti rikkipitoisia yhdisteitä, kuten glukosinolaatteja ja rikkipitoisia aminohappoja.

Rypsin riittävä rikin saanti on erityisen tärkeää kasvukauden alusta aina kukinnan päättymiseen saakka. Tänä ajanjaksona rypsi ottaa yli 70 % tarvitsemastaan rikistä.

Lohkon rikinpuutosriskiä lisäävät:

  • Kevyet maalajit
  • Maan alhainen multavuus
  • Liika maan märkyys, jolloin orgaanisen rikin muuttuminen sulfaatiksi ja juurten kasvu on hidasta.
  • Matala pH
  • Nopea kasvu kasvukauden alussa yhdistettynä heikkoon juurten kasvuun

Lannoitussuositus

Yara Suomi on huolehtinut kasvien rikin saannista jo pitkään lisäämällä peltopuolen lannoitteisiin rikkiä 2-3 %. YaraMila Hiven Y (NPKS 23-3-6-6, Se) soveltuu korkean rikki- ja booripitoisuuden (0,05 %) vuoksi hyvin öljykasvien lannoitukseen. NPKS-lannoitteissa on oikea määrä rikkiä suhteessa typpeen, joten typpilannoitusta lisättäessä ei ole pelkoa rikinpuutteesta. Kasvukaudenaikaiseen lisärikkilannoitukseen varrenkasvuvaiheessa soveltuu Ammoniumsulfaatti (N 21%, S 24%) 10-20 kg/ha.

Kasveille käyttökelpoinen rikki esiintyy maassa sulfaatti-ioneina. Kasvi pystyy juurten ja lehtien kautta ottamaan rikkiä vain sulfaattina. Tämän vuoksi on tärkeää, että lannoitteen mukana annettava rikki on myös sulfaattimuodossa. Koska öljykasvit tarvitsevat kasvukauden aikana huomattavan määrän rikkiä, hyvä sato jopa 30 kg/ha, rikkiä tulee lisätä joka vuosi. Taivaalta rikkiä tulee enää noin 2 kg/ha vuodessa.


Rikin puutoksen suuruudesta riippuen rypsin lehdet voivat muuttua vaalean vihreiksi, kellertäviksi tai oikein pahassa rikin puutteessa punertaviksi.
Kuva: Yara International



Selvä rikin puute heikentää rypsin kukintaa
ja kukinnot voivat olla epämuodostuneita.
Kuva: Yara International



Rikin puutteesta kärsinyt kevätvehnäkasvusto erottautui jo varhain keväällä kellertävämpänä ja muutenkin kasvultaan heikompana.
Kuva: Kotkaniemen tutkimusasema 2008


Rikillä on vaikutusta koko kasvin kasvuun ja muiden ravinteiden hyödyntämiseen. Kärsiessään selvästä rikin puutteesta kasvusto jää kauttaaltaan huonoksi.
Kuva: Yara Internationa
l

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja