Panosta kylvösiemenen laatuun

Laadukas kylvösiemen on hyvän sadon avain. Varsinkin Suomen oloissa, joissa kasvukausi on lyhyt ja kevätkuivuus yleistä, siemenen laatuun tulee kiinnittää huomiota.

Laadukas kylvösiemen on hyvän sadon avain. Varsinkin Suomen oloissa, joissa kasvukausi on lyhyt ja kevätkuivuus yleistä, siemenen laatuun tulee kiinnittää huomiota.

Nopea ja tasainen orastuminen ja kasvuun lähtö ovat avainasemassa hyvän sadon tuottamisessa. Tasalaatuinen ja elinvoimainen kylvösiemen luo parhaat edellytykset kasvuun lähdölle sekä perustan määrällisesti ja laadullisesti hyvälle sadolle.

MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) on tutkinut kylvösiemenen laadun merkitystä kolmivuotisissa peltokokeissa (2007-2009). Kokeessa tutkittiin sertifioitua siementä sekä viljelijöiden lähettämiä TOS-siemeneriä, jotka lajiteltiin eri luokkiin.

Tulokset ovat selkeät: laadukkaalla kylvösiemenellä saadaan merkittävää satoetua. Sertifioitu siemen tuotti vähintään 200 kiloa hehtaarilta enemmän satoa kuin itse hyväksi kunnostettu, lajiteltu ja peitattu siemenerä. Kunnostamattomiin, mutta itävyydeltään samankaltaisiin eriin verrattuna satoetua kertyi 600 kilosta jopa reilusti yli tonniin.

Elinvoimainen siemen taimettuu nopeasti tuottaen tasaisen oraan. Tämä etu kantaa läpi kasvukauden; kasvusto pystyy tehokkaasti hyödyntämään Suomen lyhyen kasvukauden, käyttämään hyväkseen muut viljelypanokset sekä hyödyntämään satopotentiaalinsa.

Kylvösiemen laadun tunteminen on tutkitusti olennaisen tärkeää ja elinvoimaisen kylvösiemenen käytöllä varmistetaan myös se, että lajikkeen potentiaalista saadaan kaikki irti.

Siemenlaskuri kertoo hyödyn euroina

Käyttämällä sertifioitua siementä, siemenen laatu on aina tiedossa. Sertifioitu siemen on heti kylvövalmis ja lisäksi se on hinnaltaan kilpailukykyinen, kun otetaan huomioon tilan oman siemenen tuottamiseen, kunnostamiseen, analysointiin ja peittaamiseen kuluva työ ja kustannukset. Siemenlaskuri kertoo sertifioidun siemenen edun euroina.

Kuva: Sertifioitu siemen tuotti parhaiten satoa Kylvösiemenen laatu -tutkimuksessa (lähde MTT).

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja