Lannoitevalmisteista löytyi vain vähän puutteita

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ottamien tutkimusten mukaan Suomessa markkinoitavia lannoitevalmisteita voidaan käyttää turvallisesti niin maataloudessa kuin elintarvikkeiden tuotannossakin.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ottamien tutkimusten mukaan Suomessa markkinoitavia lannoitevalmisteita voidaan käyttää turvallisesti niin maataloudessa kuin elintarvikkeiden tuotannossakin. Lannoitevalmisteisiin kuuluvat lannoitteiden lisäksi myös esimerkiksi kalkitusaineet, kompostit, turpeet ja kasvualustat. Valvonnan painopiste vuonna 2013 oli elintarviketuotannossa käytetyt lannoitevalmisteet.

Kieltoja ja huomautuksia annettiin vähemmän kuin edellisenä vuotena omavalvonnan parantumisesta johtuen. Käyttö- ja markkinointikiellon sai ainoastaan seitsemän tuote-erää noin neljästäsadasta tutkitusta erästä. Kielletyistä eristä neljällä oli liian korkeat haitallisten metallien pitoisuudet. Kahdessa erässä taas löytyi tuoteväärennöksiä ja yhdessä tuotteessa oli huono hygienia. Noin kymmenesosalla tutkituista eristä pakkaukset tai tuoteselosteet olivat puutteelliset.

Myös laitoksien omavalvonnan toteutumista seurataan tarkastuksin. Enimmäkseen tarkastuksissa havaitut puutteet olivat lieviä, jotka koskivat lähinnä laitosten omavalvonnan sisältöä ja toteutusta. Muutamalta laitokselta löytyi vakavia epäkohtia. Niillä oli puutoksia lämpötilan seurannassa, tuotteen hygieniassa, raaka-aineissa ja jäljitettävyydessä.

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja