Maaliskuussa kylvetty kevätvehnä lähti kasvuun

Varmasti yksi kaikkien aikojen aikaisimmista kylvökokeiluista näyttää onnistuneen

Ruotsin Vehnämestari (Vetemästaren)- voiton napanneen suomalaisjoukkueen siuntiolainen viljelijä Erik Perklén kylvi kotitilallaan kevätvehnää jo maaliskuun 26 päivänä. Kylvöala oli 9,5 hehtaaria joten mistään ihan pienestä kokeilusta ei ollut kyse.

Yöpakkaset, tuuli ja aurinkoiset päivät olivat kuivattaneet pellon sopivaan kylvökuntoon. Kylvöpäivän aamuna pakkasyön jälkeen maa oli valkoisessa huurteessa ja pintakerros kohmeessa. Tästä johtuen kylvösyvyyden säätö vähän vaikeutui ja paikoin siementä meni vähän turhan syvälle. Näin aikaisessa kylvössä 1-2 cm kylvösyvyys olisi riittänyt kun jäiset maakokkareet sulaessaan olisivat peittäneet siemenet. Lannoitteena käytettiin typpeä vain 30 kg/ha. Kylvön jälkeen säätyyppi muuttui sateiseksi, mutta siitä huolimatta märässä ja kylmässä maassa siemenet virittäytyivät kasvuun.

Kylvöstä 41 vrk:n jälkeen eli toukokuun 5 päivänä oli kevätvehnälohkolla vihreät oraat, ja niihin on kehittymässä toista kasvulehteä. Puintiin menee vielä aikaa, joten kevätvehnien keskimääräinen kasvuaika reilut 100 päivää tulee reilusti ylitettyä.

Aikainen kylvö on mahdollistanut kasville hyvän juuristorakenteen josta on hyötyä erityisesti kuivina kasvukausina
Erik Perklén on tyytyväinen maaliskuun kylvökokeiluun. Tässä päisteen kohdalla oraat ovat lohkon tasaisimmat.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja