Torjunta-aineita kestäviä rikkakasveja?

Kun samaa ainetta tai vaikutustavaltaan samaan ryhmään kuuluvaa valmistetta käytetään samalla pellolla liian monta vuotta peräkkäin, tulee ongelmia. Suomessakin on jo runsaasti peltoja, joihin on syntynyt gramma-aineita kestävä vesiheinäkanta.

Kun samaa ainetta tai vaikutustavaltaan samaan ryhmään kuuluvaa valmistetta käytetään samalla pellolla liian monta vuotta peräkkäin, tulee ongelmia. Suomessakin on jo runsaasti peltoja, joihin on syntynyt gramma-aineita kestävä vesiheinäkanta. Tämä kestävyys on periytyvä ominaisuus eli vesiheinä, joka on alkanut sietää gramma-aineita siirtää ominaisuuden siementen mukana seuraavaan sukupolveen. Vesiheinän siemen on maassa hyvin säilyvä ja kerran lohkolle saatu kestävä kanta on riesana kymmeniä vuosia.

Valmisteiden käyttöohjeissa asiasta on kerrottu mutta ongelmaan herätään vasta kun se on jo edennyt pitkälle. Parhaiten tilanne havaitaan puimurin päältä, jolloin maan pinta voi olla kokonaan vesiheinän peitossa.

Tämä ongelma voidaan korjata käyttämällä sellaisia aineita, jotka kuuluvat vaikutustavaltaan toisiin ryhmiin ja tehoavat vesiheinään. Tällaisia aineita ovat mm. Ariane S, Starane 180, Starane XL ja Duplosan Super. Vesiheinään tehoavia aineita näissä ovat fluroksipyyri, mekoproppi ja florasulaami. Näitä aineita käytettäessä on lämpötilan oltava riittävän lämmin - mieluiten parikymmentä astetta.

Resistenttiä savikkaa ja pillikettä?

Berner tekee kesän aikana kokeita lohkoilla, joissa epäillään olevan gramma-aineita kestävää pillikettä ja savikkaa.

Savikkaa läheltä
Suuret pillikkeet läheltä

Viime vuonna tehdyt kokeet toistetaan jolloin saadaan varmuus asiaan. Tarvittaessa alueelta kerätään siemennäytteet laboratoriotutkimuksia varten. Tuloksien perusteella tehdään ohjeet, kuinka ongelma saadaan ratkaistua.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja