Ruskolaikku leviää sateessa

Syysvehnillä ruskolaikkua eli septoriaa esiintyy tänä vuonna hyvin runsaasti. Toukokuun runsaat sateet ja viime viikon sadepäivät sekä edelleen jatkuva viileä sää lisäävät taudin runsastumista.

Syysvehnillä ruskolaikkua eli septoriaa esiintyy tänä vuonna hyvin runsaasti. Toukokuun runsaat sateet ja viime viikon sadepäivät sekä edelleen jatkuva viileä sää lisäävät taudin runsastumista. Kasvuston ollessa pitkään kostea, tautilaikut pääsevät nopeasti laajenemaan. Ankarassa tartunnassa koko lehti kuihtuu, jolloin yhteyttämistuotteiden kulku jyviin lakkaa ja ne jäävät pieniksi ja kurttuiseksi. Kun esikasvina on muu kuin vilja, esim. öljykasvit, kumina tai herne, yleensä ruskolaikkua ei oraiden alkuvaiheessa esiinny, mutta tänä vuonna tautipaineet ovat niin suuret, että hyvä esikasvikaan ei ole estänyt ruskolaikun hyökkäystä.

Ruskolaikun itiöt leviävät sadepisaroiden välityksellä tai lehtien hankautuessa toisiaan vasten

Jos esikasvina on vehnä, rikkakasviruiskutuksen mukana ollut tautiaine ei enää jaksa estää taudin leviämistä. Tällöin on paikallaan tehdä tautisuojaus vielä ennen vehnän tähkälle tuloa esim. seoksella Mirador 0,2 l/ha + Proline 0,2 l/ha. Jos kasvusto on hyvin rehevä, mukaan voidaan vielä lisätä Sonis kasvunsäädettä 0,2 l/ha.

Tähkän tultua kokonaan esiin ennen kukintaa toinen ruiskutus seoksella Mirador 0,2 l/ha + Proline 0,2 l/ha. Jos tehdään vain yksi tautiruiskutus tähkävaihessa, käytetään tankkiseosta Mirador 0,35 l/ha + Proline 0,35 l/ha.

Kevätviljoista vehnillä pistelaikkua/ruskolaikkua, ohralla verkko- ja rengaslaikkua sekä kauralla lehtilaikkua vastaan kannattaa rikkakasviruiskutuksen yhteydessä käyttää Stereota 0,4-0,8 l/ha.

Ruskolaikkua syysvehnässä Somerolla Juhannuspäivänä 2015

Jos ohralla ja kauralla käytetään vain ns. yhden ruiskutuksen taktiikka, tulee tautisuojaus tehdä Acanto Primalla 1,0-1,25 kg/ha.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja