25.06.15

Investoi kylvövuonna kuminan rikkakasvien torjuntaan

Satoa tuottavat kuminakasvustot ovat nyt pääsääntöisesti komeassa kasvukunnossa.
Runsaat kevätsateet ovat olleet kuminan kasvulle vain hyödyksi.

Satoa tuottavat kuminakasvustot ovat nyt pääsääntöisesti komeassa kasvukunnossa. Runsaat kevätsateet ovat olleet kuminan kasvulle vain hyödyksi. Kuminakoin toukkia on tavattu ennätysmäisen vähän ja monilla pelloilla ei torjuntatarvetta ole ollut. Jos täydessä kukinnassa olevassa kasvustossa vielä toukkia tavataan, ei torjuntakäsittelyä enää pidä tehdä. Mavrik- valmistetta saa käyttää vain kukinnan alkuvaiheessa, eikä kuminakoin toukat ole enää haitallisia täyskukintavaiheessa.

Tänä vuonna uutta kuminaa on kylvetty suojakasvien mukaan jo toukokuun alkupuolella. Eniten kuminaa on kylvetty kesäkuun alkupuolella ilman suojakasvia. Useiden päivien sateista johtuen taimettuminen on ollut varsin tasaista ja kuorettumisongelma vähäistä. Myös rikkakasvien torjunnalle maan kosteus on eduksi.

Ennen kuminan taimettumista rikkakasvien torjuntaan kannattaa käyttää uutta Senkor SC 600 -valmistetta 0,25-0,30 l/ha yhdessä Fenixin kanssa 0,7-1,0 l/ha. Jos pellossa on runsaasti rikkakasvina pelto-orvokkia, kannattaa seokseen lisätä vielä Stomp -valmistetta 2,0 l/ha. Mahdolliset suuret siemenrikkakasvit ja heinät torjutaan glyfosaattilisäyksellä 1,0-1,5 l/ha.

Rikkakasvien torjunnassa toinen ruiskutuskierros tehdään kuminan 1- lehtiasteella Fenixin 0,5 l/ha ja Lentagranin 0,5 kg/ha seoksella tai kolmoisseoksella Fenix 0,3-0,5 l/ha + Lentagran 0,3-0,5 l/ha + Goltix 0,7-1,0 kg/ha.

Kun rikkakasvit hyvin torjutaan kuminan kylvövuonna, satovuosien keväällä ei enää torjuntaa tarvitse tehdä. Kuvassa toisen satovuoden kuminakasvusto Somerolla 21.6.2015.
Toukokuun lopussa kylvetystä kuminapellosta torjuttiin rikkakasvit Senkor + Fenix + glysosaattiseoksella 13.6. Juhannuspäivänä kumina tasaisesti taimettunut.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja