Uusi Jalmari BOR -ohra esiteltiin pellonpiennartilaisuudessa

Somerolla 20.8. Seeterin tilalla ViljelijänBerner, Boreal kasvinjalostus ja Peltosiemen järjestivät pellonpientapahtuman, jossa esiteltiin uusi aikainen JalmariBOR-ohra.

Somerolla 20.8. Seeterin tilalla ViljelijänBerner, Boreal kasvinjalostus ja Peltosiemen järjestivät pellonpientapahtuman, jossa esiteltiin uusi aikainen JalmariBOR-ohra.

Borealilta Satu Pura esitteli uutta Jalmari ohraa

Borealilta Satu Puran kertomana uusi monitahoinen JalmariBOR tuo viljelyvarmuutta ohran viljelyyn erityisesti Etelä-Suomessa. 2-tahoisiin ohralajikkeisiin verrattuna JalmariBOR menestyy hyvin haastavissa viljelyolosuhteissa, joka nyt erityisesti tänä vuonna on ollut hyvin nähtävissä.

Lyhyestä kasvuajasta huolimatta sen satotaso on korkea. JalmariBOR :n korsi on luja ja taudinkestävyys hyvä. Se on ensimmäinen aikainen monitahoinen ohra, jolla on täydellinen härmänkestävyys. Ohran yleisintä tautia verkkolaikkua vastaan se on myös osoittautunut aikaisista lajikkeista parhaiten kestäväksi JalmariBOR:n jyvä on iso ja sen valkuainen korkea. Lajikkeen aikaisuus mahdollistaa useana vuonna syysrapsin kylvömahdollisuuden, vaikka nyt valitettavasti tänä vuonna haasteellinen kasvukausi ei siihen antanut mahdollisuutta. Uutta JalmariBOR-ohraa on Peltosiemen-pakkaajilla lisäysviljelyksessä runsaalla 100 hehtaarilla. Siementä on saavissa ensi vuoden kylvöille ViljelijänBerneriltä.

 Seeterin tilan isäntä Samuli Suvila kertoi Jalmarin viljelytoimenpiteistä
Seeterin tilan isäntä Samuli Suvila kertoi JalmariBOR-ohran viljelytoimenpiteistä. Lajiketta kylvettiin 225 kiloa hehtaarille. Lannoitteena käytettiin typpeä 90 kiloa ja fosforia 7 kiloa hehtaarille. Rikkakasviruiskutuksen yhteydessä ei annettu tautiainetta, koska lajikkeen hyvä taudinkestävyys oli estänyt tautien esiintyminen. Vasta vähän ennen kukintaa annettiin tautisuojauksena Prolinea 0,5 l/ha lähinnä punahomesuojaukseen.

Bernerin tautikokeita esitteli viljelijöille Asmo Saarinen
Berneriltä Asmo Saarinen esitteli JalmariBOR-ohralla tautikokeen tuloksia, jossa oli testattu kahdeksaa eri valmistetta / seoksia. Kokeesta on tehty havaintoja kesän aikana jo kolmeen eri otteeseen. JalmariBOR:n hyvä taudinkestävyys on hyvin varmistunut tämän kesän aikana. Ensimmäisellä tarkastuskerralla ei ollut mitään merkkejä taudeista. Vasta viimeisessä tarkastuksessa taudeista käsittelemätön nollaruutu erottui käsitellyistä. Parhaiten tautiaineista ovat tehonneet Miradorin ja Prolinen seos sekä uusi koeaine Proline Xper

Bayerin uusi Proline Xpert oli tautitestauskokeissa toiminut hyvin. Valmiste ei ole vielä rekisteröity, mutta sitä odotetaan viljelijöiden käyttöön mahdollisimman pian
Pohjanmaan viljelijöillä on mahdollisuus tutustua JalmariBOR viljelmiin pellonpiennartapahtumssa 25.8. Kauhavalla ja Munsalassa. Avaa kutsu paikkakuntaa klikkaamalla.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja