Viljan punahomeriski kasvanut

Myöhäinen kasvukausi ja sateinen kesä on lisännyt viljojen punahomeriskiä. Viljan tähkälle- ja röyhylletulovaiheessa tämän kesän sateinen sää on todennäköisesti lisännyt punahomeiden leviämistä. Kaikista suurin riski on liian märkyyden heikentämissä kasvustoissa.

Myöhäinen kasvukausi ja sateinen kesä on lisännyt viljojen punahomeriskiä. Viljan tähkälle- ja röyhylletulovaiheessa tämän kesän sateinen sää on todennäköisesti lisännyt punahomeiden leviämistä. Kaikista suurin riski on liian märkyyden heikentämissä kasvustoissa. Tällä hetkellä on tärkeää kiinnittää huomiota sadonkorjuuseen sekä kuivaukseen ja sadon lajitteluun laadun turvaamiseksi. Tulevan sadon laadun ratkaisee lopullisesti elo- ja syyskuun sääolot. Viljasadon hometoksiinitilanteesta saadaan ensimmäisiä tuloksia syyskuun puolivälissä, mikä kertoo sitten todellisen tilanteen sekä riskin suuruuden.

Pienet jyvät kannattaa lajitella pois

Viljassa punahomeen tartunta ei välttämättä näy ulospäin kovin selkeästi. Yleensä kevyissä, punahomeen surkastuttamissa jyvissä ovat korkeat toksiinipitoisuudet. Puimurin säädöillä kannattaa jo varmistaa, ettei pieniä jyviä pääse viljaerään.

Myöhään kylvetyille viljakasvustoille, joiden valmistuminen on epävarmaa, on kokoviljasäilörehuksi tekeminen varteenotettava vaihtoehto. Sadon ajoissa korjaaminen vähentää punahomeriskiä ja on erityisesti kotieläintiloilla järkevämpää kuin puinti ja kuivaus.

Lähde: VYR

VYR koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja