Kotimaista viljaa kypsyy vähiten viiteen vuoteen

Vähäsateinen ja lämmin loppukesä voi vielä mahdollistaa kohtuullisen, noin 3,5 miljardin kilon, viljasadon. Viime vuodesta viljasato olisi näin 16 prosenttia pienempi. Härkäpavusta, rypsistä, rapsista sekä herneestä voidaan tällä hetkellä odottaa viime vuotta suurempaa satoa.

Vähäsateinen ja lämmin loppukesä voi vielä mahdollistaa kohtuullisen, noin 3,5 miljardin kilon, viljasadon. Viljasato olisi näin 16 prosenttia pienempi viime vuodesta. Härkäpavusta, rypsistä, rapsista sekä herneestä voidaan tällä hetkellä odottaa viime vuotta suurempaa satoa.

Viljasatoarvio on pienin viiteen vuoteen. Tänä vuonna viljan kylvöala on viisi prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Viljan kokonaissatoa laskee kuitenkin pieni hehtaarisato. Tavanomaista heikompi on eritoten ohran hehtaarisatoarvio (3100 kg). Tulevat viikot näyttävät käyvätkö tämän hetkiset satoarviot toteen.

Viiteentoista vuoteen suurin ruissato

Jos satoarviot toteutuvat niin ruista saadaan tänä vuonna noin 107 miljoonaa kiloa. Se olisi riittävä määrä kattamaan kotimaisen markkinatarpeen ja voi vaikuttaa alentavasti tuontiin. Tämän vuoden viljasadon vienti voi olla kauran, vehnän ja ohran kohdalta huomattavasti edellisvuosia pienempi.

Herneestä ja härkäpavusta tulossa ennätyssadot

Viime vuodesta herneen ja härkäpavun viljelyalat kaksinkertaistuivat. Härkäpapu on onnistunut hyödyntämään kasvussaan alkukesän kosteuden, kun se ehdittiin kylvää ennen kevään sateita. Kokonaissato härkäpavulla voi olla jopa 60 prosenttia suurempi ja herneen 90 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.

Lähde: Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja