Yaran osastolla tietoa ja juhlaa

Yara Suomen näyttelyosastolla juhlistetaan kotimaista lannoitevalikoimaa. YaraBela Suomensalpietari on ollut markkinoilla vuodesta 1996.

Yara Suomen näyttelyosastolla juhlistetaan kotimaista lannoitevalikoimaa. YaraBela Suomensalpietari on ollut markkinoilla vuodesta 1996. Se on säilyttänyt johtoasemansa typpilannoitevalikoimassa hyvän laatunsa ja levitettävyytensä ansiosta. Tuote sisältää typen lisäksi kaliumia, rikkiä, booria ja ravitsemuksessa tärkeää seleeniä. Osastolla arvotaan YaraBela Suomensalpietaria 20 hehtaarille kasvukauden aikaiseen lisälannoitukseen.

Osastolla esitellään lannoitevuoden alussa uudistunutta lannoitevalikoimaa. YaraMila Y 2 -lannoitteen ravinnesuhteet on sovitettu hyvään fosforiluokkaan. Tuote sopii vilja- ja kotieläintiloille, karjanlannan täydennykseen ja syysviljojen kevätlannoitukseen.

Valikoimaa on laajennettu yhdessä maatalouskauppojen kanssa: YaraMila Y 10 ja Yara Hivensalpietari Se+ ovat Hankkijan myynnissä, YaraMila Y 20, YaraMila Y 25 ja YaraMila NK 3 ovat K-maatalouden myynnissä ja Yara NK 2 Hiven on Viljelijän Bernerin myynnissä.

Yara Suomen lannoitteiden hinnat laskivat lannoitevuoden alkaessa viime vuoden heinäkuun hintoihin verrattuna merkittävästi. YaraMila-lannoitteet ovat nyt noin 24 prosenttia edullisemmat ja YaraBela-lannoitteet noin 22 prosenttia edullisemmat. YaraMila -peltolannoitteiden suositushinnat ovat alkaen 263 e/tn (YaraMila NK 1) ja YaraBela –typpilannoitteiden suositushinnat alkaen 204 e/tn (YaraBela Axan, rikkipitoinen typpituote). Hinnat ovat alimmillaan sitten vuoden 2009.

Sijoitus hyvään satoon

Uusilla lannoitehinnoilla esimerkiksi sadan hehtaarin viljatilalla hintamuutos merkitsee noin 5 000 euroa pienempää lannoitekustannusta.

Nyt peltojen viljavuuteen kannattaa sijoittaa ja käyttää NPKS-lannoitteita. Entistä useammalla tilalla fosforiluvut ovat punaisella, ja fosforilannoituksen lisääminen on kannattavaa.

Tasapainoisella lannoituksella voidaan nostaa sekä nurmien että viljojen satoja. Esimerkiksi rehuviljojen keskisato on Suomessa 3 500 kiloa hehtaarilta, kun keskisato kokeissa on 7 000 kiloa, ja parhaat sadot ylittävät 10 000 kiloa hehtaarilta.

Kasvukauden aikaisella lannoituksella voidaan vielä vaikuttaa viljojen satoon ja laatuun. Korrenkasvuvaiheessa annettu lisätyppilannoitus lisää sadon määrää, ja tähkimisen aikaan annettu lisälannoitus lisää valkuaista. Lisälannoitukseen sopii YaraBela Suomensalpietari.

Näyttelypäällikkö Taija Saari, puh. 050 331 2306

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja