Glyfosaatin käyttöön tiukentavia ehtoja

Euroopan unionin kasvinsuojeluaineiden pysyvä komitea on tiukentanut glyfosaatin käyttöön liittyviä ehtoja. Komitea päätti, että glyfosaattia sisältävät kasvinsuojeluaineet eivät saa sisältää enää siirtymäajan jälkeen POEA-apuainetta (polyetoksyloitu talialkyyliamiini).

Euroopan unionin kasvinsuojeluaineiden pysyvä komitea on tiukentanut glyfosaatin käyttöön liittyviä ehtoja. Komitea päätti, että glyfosaattia sisältävät kasvinsuojeluaineet eivät saa sisältää enää siirtymäajan jälkeen POEA-apuainetta (polyetoksyloitu talialkyyliamiini). POEA:n arvioidaan olevan glyfosaattiakin haitallisempaa.

Lisäksi komissio on antanut suosituksen, jonka mukaan glyfosaatin käyttöön herkillä alueilla tulee kiinnittää huomiota. Aineen käyttöä ennen puintia suositellaan myös rajoitettavaksi. Komissio on käsitellyt erityisesti pakkotuleennuttamista, joka ei ole Suomessa sallittua.

Tukes tarkistaa glyfosaattivalmisteet Suomessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tarkistaa Suomessa kaikkien glyfosaattivalmisteiden käytön ehdot syksyllä ja tekee ehtoihin tarvittavat muutokset. POEA-apuainetta sisältäville valmisteille voidaan myöntää siirtymäaikaa maksimissaan 1,5 vuotta. Tukesin mukaan Suomessa on myynnissä kuluttajakäyttöön suunniteltuja glyfosaattivalmisteita, jotka eivät sisällä POEA-apuainetta. Glyfosaattivalmisteet säilyvät siis edelleen myös kuluttajakäytössä.

Suomessa on jo nyt rajattu luokituksen perusteella vaarallisimpien glyfosaattivalmisteiden käyttö vain kasvinsuojeluainetutkinnon suorittaneille henkilöille. Glyfosaatin käyttö ei myöskään ole Suomessa sallittu leipäviljalle ennen puintia.

Lähde: Tukes

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja