Suomen pelloilta 3,7 miljardia kiloa viljaa tänä vuonna

Leipäviljasato pienenee ja rehuviljasato kasvaa. Kasvukauden loppupuolen sade ja sääolosuhteet voivat kuitenkin vielä vaikuttaa paljonkin lopulliseen satoon.

Suomen pelloilta odotetaan tänä vuonna 3,7 miljardin kilon viljasatoa. Määrä on yhtä suuri kuin viime vuoden sato. Tämän kesän sääolosuhteet ovat olleet monin paikoin sateiset, mikä on haitannut kasvustoja. Kasvukauden loppupuolen sade ja sääolosuhteet voivat vielä vaikuttaa paljonkin lopulliseen satoon.

Leipäviljaa vähemmän, rehuviljaa enemmän

Leipävehnän viljelyala on pienentynyt viime vuodesta, joten sekä syys- että kevätvehnän satotasot jäävät edellisvuotta pienemmiksi. Myös rukiin viljelyala on pienentynyt ja hehtaarisadon odotetaan jäävän aiempaa vähäisemmäksi.

Ohran satomäärän ennustetaan pysyvän tänä vuonna kutakuinkin ennallaan. Ohran viljelyala on pienentynyt hieman edellisvuodesta, mutta odotettavissa on kuitenkin suurempi hehtaarisato. Myös kauran hehtaarisadon odotetaan olevan aiempia vuosia suurempi. Kun kauran viljelyala on kasvanut, kauran kokonaissadon ennustetaan olevan viime vuotta suurempi.

Öljy- ja palkokasvit kasvattaneet pääosin alaansa

Rapsin viljelyala on kaksinkertaistunut viime vuodesta, kun taas rypsi on menettänyt suosiotaan. Härkäpavulla sekä viljelysala että hehtaarisato ovat kasvaneet. Härkäpavusta tehdään kuitenkin osa säilörehuksi, millä on vaikutusta kokonaissatoon. Herneen hehtaarisadon odotetaan olevan viime vuotta parempi.

Sato-odotukset Suomessa 18.7. tehdyn arvion perusteella

Määrä Muutos edellisvuoteen
Ohra 1,6 miljardia kg + 1 %
Kaura 1,2 mrd. kg + 18 %
Vehnä 0,9 mrd. kg - 14 %
Ruis 0,09 mrd. kg - 20 %
Rypsi 39 miljoonaa kg - 16 %
Rapsi 54 milj. kg + 73 %
Peruna 562 milj. kg + 6 %
Sokerijuurikas 487 milj. kg + 20 %
Herne 34 milj. kg + 35 %
Härkäpapu >33 milj. kg > 23 %

Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskuksen satotilastoon, joka tehdään paikallisten ProAgria keskusten asiantuntijoiden arvioiden mukaan. Arviot perustuvat heinäkuun 18. päivään.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja