Lajikkeellisia laatukeskiarvoja monitahoisten ohrien osalta

Viljapassin lajiketieto on tärkeä yksityiskohta kerättäessä keskiarvotietoa lajikkeittain. Laadun vaikutus tärkkelysohran tilityshintaan näkyy myös taulukossa lajikkeittain.

Altian Koskenkorvan tehtaalle on otettu vastaan ohraa puintikaudella nyt jo yli 16 miljoonaa kiloa. Jonkinlainen kuva sadon keskilaadusta alkaa muodostua, toki monitahoisten ohrien osuus vastaanottomäärästä on merkittävä ja se vaikuttaa keskilaatuun. Hehtolitran paino on ensimmäisen viikon jälkeen ollut laskusuunnassa, johtuen todennäköisesti puintien keskelle osuneista sateista. Tällä hetkellä keskihehtolitrapaino on 66,3 kg. Tärkkelyspitoisuus on kaikkien vastaanottojen keskiarvona 61,9 prosenttia kuiva-aineesta: kohtuullisen hyvä, vaikkakin viime vuotta alempi. Ohran valkuaispitoisuus näyttää olevan jonkin verran viime vuotta korkeammalla tasolla, 11,2 %. Seulontatulos vaikuttaa tässä vaiheessa positiiviselta yllätykseltä, kun vastaanotoista suurempi osa on monitahoisia lajikkeita ja kuitenkin 2,2 mm seulan läpäisevä osuus on alle viisi prosenttia.

Lajikkeellisia laatutietoja voi tarkastella jo muutamien monitahoisten lajikkeiden osalta, kun vastaanottoja on kertynyt eri tilojen toimituksista useampia satoja tonneja. Päivitämme lajikkeellisia laatutietoja lisää, kun tietoa vastaanottojen perusteella kertyy.

Lajikkeen merkitseminen viljapassiin on siis erittäin tärkeää. Jos toimituserässä on useampia lajikkeita voi Viljapassiin tällöin merkitä ”sekalajike”. Lajikkeelliset laatutiedot Altian Koskenkorvan tehtaan vastaanottojen perusteella löydät tästä linkistä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja