Kuinka onnistua vehnän kanssa?

Kuinka onnistua vehnän kanssa?

Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR:n) luentopäivillä nousi voimakkaasti esiin kuinka viljaa käyttävä teollisuus haluaa ostaa parempilaatuista kevätvehnää. Vehnän laatutekijät kuten hehtolitrapaino, valkuaisprosentti ja sakoluku ovat olleet laskusuunnassa viimeiset vuodet. Yksi työkalu parempilaatuisen vehnän tuotannossa on oikein ajoitettu kasvitautien torjunta. Viime kesänä Etelä- ja Varsinais-Suomessa vain alle puolet kevätvehnästä ruiskutettiin tautiaineilla. Puolet näistä ruiskutuksista tehtiin rikkakasviruiskutuksen yhteydessä.

Vehnän tärkein laatua ja satoa nostava tautiruiskutus tulisi tehdä tähkälle. Rikkaruiskutuksen yhteyteen voidaan laittaa pieni määrä triatsolia, jos pistelaikku vaivaa suorakylvö- tai kevytmuokatuilla mailla. Vehnän taudit iskevät myöhään ja esimerkiksi viime kesän olosuhteissa vehnä olisi tarvinnut minimiä isomman annoksen tautiainetta. Ruiskuttamatta jääneet tähkät olivat ruskolaikun peitossa ja jyvän täyttyminen jäi vaillinaiseksi. Se näkyi pienenä jyväkokona sekä pienempänä satona.

Esimerkkilaskelmia viime kesän kokeista:

  1. Hauholla K-maatalouden koetilan kokeessa kevätvehnän sato nousi ruiskuttamattomaan verrattuna yli tuhat kiloa, tuhannenjyvänpaino 3,1 g ja hehtolitrapaino 1,4 kg hehtaaria kohden. Kun tästä vähentää tautiainekustannuksen sekä ruiskutuksen hinnan 50 ha alalla nettotuloksi jää 5820 euroa. Ja tässä ei ole huomioitu laatulisiä.

Mobius FX 0,35+0,35 l/ha --> ruiskutus tähkälle --> nettotulo tautiruiskutuksesta 50 ha alalla 5820 euroa.

  1. Toisessa kokeessa Delaroa testattiin 0,6 l/ha kahdella eri ajoituksella.

Tähkäruiskutus oli taloudellisesti 50 e/ha kannattavampi kuin lippulehtiruiskutus.

50 ha alalla oikealla ajoituksella saadaan 2500 nettotulos verrattuna lippulehtiruiskutukseen.

Pelkän rikkaruiskutuksen yhteydessä annetulla Delarolla saatiin vielä selkeästi alhaisempi lisäsato mitä lippulehtiruiskutuksella.

Katso video uudesta premium-tautiaine Ascra Xprosta!

Tilaa meidän Bayerin uutiskirje tästä ja saat ajankohtaisia vinkkejä kasvinsuojelun suunnitteluun, uusimmat koetulokset käyttöösi sekä tietoosi kasvukauden havainnot!

Alla kuvassa minimitautiaineella ruskolaikun peittämä kasvusto. Vieressä Ascra Xprolla ruiskutettu terve vehnä.

Minimiannoksilla tautisuoja ei riittänyt.
Ascra Xprolla ruiskutettu terve vehnä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja