Suositut viljelijäillat kiinnostivat

Avenan, Viljelijän Bernerin ja Borealin viljelijäiltoihin osallistui lähes 900 viljelijää.

Avenan, Viljelijän Bernerin ja Borealin yhteinen viljelijäilta Kouvolassa 9. helmikuuta keräsi reilun 40 hengen kuulijakunnan. Kouvolan tilaisuus oli osa viljelijäiltojen kiertuetta, jonka tilaisuuksia järjestettiin yhteensä 14 paikkakunnalla helmikuun toisella ja kolmannella viikolla. Tilaisuuksiin osallistui eri puolilla Suomea lähes 900 viljelijää.


Pohdi viljelysuunnitelman lisäksi sadon myyntiaikeita

Avena Nordic Grainin puheenvuorossa kerrottiin vilja- ja öljykasvimarkkinoiden tämän hetkisestä tilanteesta sekä näkymistä tulevalle syksylle. Viljavarastot ovat maailmassa suuret, mikä on näkynyt tämän satokauden hintatasossa. Öljykasveilla niukempi tarjonta ja vahva kysyntä on tukenut korkeampaa hintatasoa. Myös tulevalle kaudelle öljykasvit ovat hyvä vaihtoehto monipuolistamaan viljelykiertoa. Avenan öljynpuristamo Kirkkonummella käyttää yli 90 % kotimaan öljykasvisadosta. Öljykasvien kylvösiemenkauppa on käynyt vilkkaana. Keväällä viljelysuunnitelmien teon yhteydessä kannattaa pohtia jo tulevan sadon myyntiaikomuksia, selvittää mahdollisia toimituspaikkoja sekä hyödyntää erilaisia sopimusvaihtoehtoja.

Huomioi resistenssinhallinta kasvinsuojeluaineaineen valinnassa

Viljelijän Berner kertoi puheenvuorossaan kasvinsuojeluaineresistenssistä Suomessa. Pihatähtimön eli vesiheinän gramma-aineita kestävästä kannasta on jo tullut melko yleinen. Uutta on, että myös savikasta on löytynyt vahvistettu tapaus gramma-aineita kestävistä yksilöistä. Saman tehoaineryhmän yksipuolinen käyttö altistaa kestävien kantojen muodostumiselle. Erityyppisten aineiden seokset, saman tehoaineryhmän peräkkäiskäytön välttäminen ja oikeat käyttömäärät pienentävät riskiä resistenssin muodostumiselle. Samat asiat on muistettava myös tauti- ja tuholaistorjunnassa. Tänä vuonna markkinoille tuli useita uudentyyppisiä tehoaineita sisältäviä valmisteita, joita voidaan käyttää resistenssinhallinnassa.

Lajikevalinnalla plussaa viljelyyn

Boreal Kasvinjalostus toi tilaisuuteen tiiviin paketin lajikeasiaa. Lajikejalostuksella on pystytty parantamaan satoisuuden lisäksi muun muassa korrenlujuutta ja kasvitautien kestävyyttä, mikä tuo varmuutta viljelyyn. Borealin lajikevalikoima laajenee tänä keväänä Niklas- ja Donna -uutuuskauroilla sekä öljykasvilajikkeilla. Rypsin kilpailukykyyn saadaan merkittävä parannus, kun uuden sukupolven, Plus-lajikkeistoa edustava Synthia-kevätrypsi tulee viljelyyn. Hometoksiinien hallinnassa tulee hyvälaatuisen ja peitatun siemenen käytön lisäksi muistaa myös muut viljelytekniikan keinot kuten viljelykierto, kasvijätteen muokkaus sekä huolellinen sadonkorjuu. Sertifioidun siemenen ja oman kylvösiemenen kustannuksia voi vertailla uudella VYR:n tekemällä laskurilla.

Viljelysuunnitelmat ja hometoksiinit keskusteluttivat

Varsinaisten esitelmien jälkeen keskustelua oli mahdollista jatkaa iltapalan lomassa. Pohdinnassa olivat tulevan kasvukauden viljelykasvivalinnat, miten eri vaihtoehdot sopivat viljelykiertoon sekä mitkä hintanäkymät ovat. Kasvinsuojeluasioita pohdittiin keskusteluissa myös. Hometoksiinit ovat aiheuttaneet tällä satokaudella paljon ongelmia kaikille viljaketjun toimijoille. Asiaa käytiin läpi esitelmissä sekä niiden jälkeen ja todettiin, että lisätietoa hallintakeinoista tarvittaisiin pikaisesti lisää.

Viljelijä-illat päättyivät mukavassa puheensorinassa – kiitos kaikkien tilaisuuksien osallistujille!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja