Hometoksiinikysely avattu uudelleen

Tavoitteena on löytää keinoja hometoksiinien hallintaan.

Marraskuussa julkaistuun Vilja-alan yhteistyöryhmän hometoksiinikyselyyn kaivataan tietoa lisää, joten kysely on nyt avattu uudelleen.

Viljaketjun toimijat etsivät yhteisvoimin syitä toksiinien esiintymiseen viljoissa. Vilja-alan yhteistyöryhmässä päätettiin toteuttaa tavanomaisia tutkimuksia laajempi kysely, koska johtopäätösten tekoon tarvitaan paljon vastauksia eri puolilta Suomea. Yhdistämällä analyysitulokset sekä viljely- ja säätiedot näytteistä, pyritään hakemaan mahdollisia syitä toksiinien muodostumiseen. Tavoitteena on löytää keinoja hometoksiinien hallintaan.

Kyselyyn pyydetään vastaamaan analysoituja viljaeriä kosken. Lisää tietoa tarvitaan eristä, joissa on esiintynyt elintarvikehyväksynnän ylittäviä DON-pitoisuuksia (arvo yli 1,75 mg/kg kauralla ja 1,25 mg/kg muilla viljoilla). Vertailua varten tarvitaan tietoja myös niistä eristä, joissa ongelmaa ei ole ilmennyt.

Kysymykset perustuvat osin aiempiin tutkimuksiin. Viljelijöiden toivotaan vastaavan mahdollisuuksien mukaan yksityiskohtaisiinkin kysymyksiin. Yksittäisen viljelijän vastauksia ei julkaista, vaan vastaukset yhdistetään ja niitä verrataan myös aiempien vuosien tuloksiin.

Mikäli erä koostuu useamman lohkon sadosta, niin lähetä tiedot erikseen kahdelta suurimmalta lohkolta, mikäli lohkot poikkeavat merkittävästi toisistaan esim. esikasvin, maalajin jne. suhteen.

Kyselyyn pääset vastaamaan tästä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä, VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja