USDA nosti ennustetta maailman vehnäntuotannosta

Vehnän hinta pysyy alhaalla runsaista varastoista johtuen.

USA:n maatalousministeriö USDA nosti ennustettaan maailman vehnäntuotannosta 2,9 milj. tonnilla 751,1 milj. tonniin kaudella 2016/17. Nosto johtuu pääasiallisesti Australian ja Argentiinan ennätyssadoista. Korkeammasta tuotannosta johtuen myös arviota kyseisten maiden vientimääristä on nostettu.

Vehnän hinta pysyy alhaalla runsaista varastoista johtuen. USDA arvioi maailman vehnävarastojen olevan kesäkuun 2017 lopussa kooltaan 249,94 milj. tonnia. Viime vuonna vastaava luku oli 240,29 milj. tonnia. Vehnän hintakehitys pysyy neutraalina tai laskevana, jos sääoloissa ei tapahdu mitään yllättävää.

USDA nosti arviotaan Etelä-Amerikan maissintuotannosta yli odotusten, 91,5 milj. tonniin. Erityisesti kasvua tuli Brasilian osalta. Maailman maissintuotanto on nousemassa ennätyskorkealle yli miljardiin tonniin. Maailman maissivarastot nousevat arviolta 220,7 milj. tonniin 210,9 milj. tonnista. Maissinkaan kohdalla ei ole odotettavissa hinnannousua ellei jotain yllättävää tapahdu USA:ssa.

Myös soijan kohdalla arviota maailman loppuvarastoista 2016/17 nostettiin odotuksia korkeammalle 82,8 milj. tonniin, mikä luo hintoihin laskupainetta.

Intian vehnän tuonti on ollut kuluvalla kaudella historiallisen korkealla. Tuonnilla on paikattu pulaa kotimaisesta vehnästä. USDA nostikin eilen julkaistussa raportissaan Intian vehnän tuonnin 5,5 milj. tonniin eli korkeimmilleen 10 vuoteen.

Australian vehnän tuotannon ja viennin ennustetaan palaavan normaalitasolle. Australian maatalousministeriön tutkimuslaitos (Abares) ennustaa Australian vehnän tuotannon ja vientivolyymien laskevan kaudella 2017/18 kuluvan kauden ennätyslukemista. Suurista varastoista johtuen vienti pysyy kuitenkin runsaana myös ensi kaudella.

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja