Hometoksiinin torjunta lähtee kylvösiemenestä

Kun mietitään oman ja uuden siemenen välillä, kannattaa huomioida myös punahomeriski.

Kun takana on hometoksiinien suhteen vaikea kasvukausi, on erityisen tärkeää huolehtia kylvösiemenen laadusta. Hometoksiinien aiheuttajat, punahomeet leviävät tehokkaasti kylvösiemenen mukana. Ne heikentävät lisäksi myös siemenen itävyyttä ja elinvoimaa.

Korkeiden hometoksiinipitoisuuksien takia hylättyjä eriä ei tule käyttää kylvösiemeneksi. Jos näin kuitenkin päätetään tehdä, on huolehdittava tehokaasta kunnostuksesta. Käyttämällä hometoksiinista siementä on vaarana siirtää ongelma ensi kesän satoon. Punahome pääsee silloin leviämään suoraan kylvösiemenestä kehittyvään kasviin, jos olosuhteet ovat suosiolliset kasvukauden aikana.

Oman siemenen lajittelu ja peittaus tai uuden, tarkastetun ja peitatun siemenen käyttö vähentävät punahomeen leviämisen riskiä merkittävästi. Kevyet ja pienet jyvät ovat usein pahiten taudinaiheuttajien ja homeiden tartuttamia eli ne tulee lajitella pois. Peittaus varmistaa siemenen terveyden ja turvaa oraiden alkuunlähdön.

Kauraa ei kannata jättää kylvämättä, vaikka sillä on ollut viljoistamme eniten hometoksiiniongelmia. Valitsemalla eri kasvuajan lajikkeita sekä rytmittämällä kylvöaikaa, voidaan hajauttaa toksiiniriskiä.

Olkijätteessä säilyvät punahomeet leviävät oraisiin, jos viljaa kylvetään vuodesta toiseen samalle lohkolle. Hyvä viljelykierto vähentää merkittävästi punahomeen tartuntariskiä. Samalla myös muidenkin taudinaiheuttajien riski pienenee. Jos viljelykiertoa ei pystytä noudattamaan, olkijätteiden muokkaus maahan tai kyntö vähentävät punahomeen tartuntariskiä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä, VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja