Kuivuus kiusaa USA:n vehnänviljelijöitä

Vähäiset sateet ja viileät kelit laskevat USA:n sato-odotuksia.

Kuivuus aiheuttaa huolta USA:ssa, jossa merkittävimmillä vehnäntuotantoalueilla ollaan huolissaan kuivista ja viileistä sääolosuhteista. Jos tasangoilla ei saada riittävästi vettä, sato-odotukset ja USA:n vientipotentiaali kaudella 2017/18 laskea.

USDA:n viimeisimmän raportin mukaan maailman vehnävarastot ovat ennätyksellisen korkealla. Runsaat varastot suojaavatkin markkinoita heilahteluilta myös silloin, kun sääolot heikentävät sato-odotuksia. USA on Venäjän jälkeen maailman suurin vehnän viejämaa, joten sillä on merkittävä rooli maailmanmarkkinoilla.

Mustanmeren alueella kylvöt etenevät kovaa vauhtia. Tällä alueella on päästy kylvämään kevätviljoja suhteellisen hyvissä olosuhteissa. Nyt jo 500 000 hehtaaria kevätviljoja, pääosin ohraa, on kylvetty Venäjän eteläosissa. Ukrainassa puolestaan kylvöt ovat alkaneet yli puolessa maan alueista. Ukrainan viranomaiset ennakoivat kevätohra-alan laskevan 15 prosentilla johtuen ohran heikosta kannattavuudesta suhteessa muihin viljelykasveihin.

Dollarin kurssi heikkeni. Se tippui suhteessa euroon eilen alimmilleen viiteen viikkoon. Heikentynyt dollari parantaa USA:n kilpailukykyä myös vilja- ja öljykasvimarkkinoilla suhteessa EU-maihin sekä muihin kilpailijoihin.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä, VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja