Itääkö oma kylvösiemenesi?

Viime vuoden viljoilla itävyydet voivat olla hyvinkin vaihtelevia homeiden seurauksena. Erityisesti ongelma on tullut vastaan kauroilla ja kevätvehnillä. Sertifioidun siemenen ostaminen varmistaa hyvälaatuisen viljansiemenen.

Viime vuoden viljoilla itävyydet voivat olla hyvinkin vaihtelevia homeiden seurauksena. Erityisesti ongelma on tullut vastaan kauroilla ja kevätvehnillä. Sertifioidun siemenen ostaminen varmistaa hyvälaatuisen viljansiemenen. Jos kuitenkin aioit käyttää omaa siementä, tulee sen kunto tarkastaa, esim. Evira tarjoaa asiantuntevaa analysointipalvelua. Virallisessa tutkimuksessa voidaan selvittää mm. itävyys peittaamattomana ja peitattuna, 1000 siemenen paino ja kylvömääräsuositus.

Ainakin alustava itävyyden määritys voidaan tehdä kotioloissa esim. seuraavalla tavalla. Lajitellaan pieni näyte-erä testiä varten tai valitaan ilman lajittelua normaalikokoiset jyvät. Pieneen muovipussiin jyviä ja lisätään Baytan I- kuivapeittausainetta hyvin vähän. Pussia ravistetaan. Jos siemenet eivät ole värjäytyneet peittausaineelle totutun punaisiksi lisätään peittausainetta.

Kahteen kukkapurkkiin multaa, lasketaan molempiin sata jyvää, toiseen peitatut ja toiseen peittaamattomat. Jyvät peitetään mullalla ja kastellaan.

Edellä mainitulla tavalla laitoin kevätvehnän itämään Somerolla 7 päivä huhtikuuta. Toisena pääsiäispäivänä laskennassa peitattu siemen oli itänyt 90 %, peittaamaton vain 56 %. En muista, että koskaan aiemmin olisi peittauksen merkitys kevätvehnällä ollut näin suuri. Myös oraiden tasaisuus on peitatussa purkissa hyvä.

Kuva ja itävyystestaaja Lasse Matikainen, Viljelijän Berner

viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja