Jussi-peittaimella Terios Mn+ testipeittaus

Jussi-Tuote on valmistanut peittaimia jo yli 20 vuotta. Pitkän kokemuksen aikana peittaimia on kehitetty varmatoimisiksi myös uusille markkinoille tulleille peittausaineille.

Viimeisin malli on Jussi 2016-nestepeittain. Laite koostuu letkuannostelupumpulla toimivasta nesteenannostelulaitteesta, sekoitusruuvista, jonka sekoitustehoa on lisätty kumisilla sekoitusläpillä, sekä jyvien ruuvista purkautumista jarruttavalla säädettävällä läpällä. Neste annostellaan ilman suutinta ruuviin. Tässä peittauslaitteessa testasimme markkinoille tullutta uutta viljan ravinnepeittausainetta Terios Mn+ yhdessä sekä Celest Formula M että Zardex G tautipeittausaineiden kanssa. Peittauslaitteessa oli oma annostelupumppu sekä viljan tautipeittausaineelle että ravinnepeittausaineelle. Testiajo tehtiin myös yhden annostelupumpun kautta, jolloin tautiaine ja ravinnelannos oli sekoitettu ensin keskenään.

Kokemukset peittaustesteistä

Terios Mn+ ravinnevalmisteen tekniset peittausominaisuudet ovat ihanteelliset. Vaikka valmisteen ominaispaino on korkea, olomuodoltaan se on hyvin notkeata, miltei kuin vettä.

Jussi 2016-nestepeittaimella testausta tehtiin ohralle kahdella tavalla:

Terios Mn+ ravinnepeittausaine on olomuodoltaan hyvin notkeata ja sopii hyvin sekoitettavaksi viljan tautipeittausaineisiin. Tässä menossa Terioksen annostuksen mittaus.

1. Peittaimessa käytössä kaksi annostelijaa, jolloin sekä Terios Mn+ ravinnepeittausaine että tautipeittausaine annosteltiin omista pakkauksista. Terios Mn+ peittausainetta käytettiin 160 ml/100 kg siementä ja Celestiä 200 ml/100 kg siementä. Toinen testaus tehtiin Terios Mn+ 160 ml ja tautipeittausaineena Zardex 250 ml/100 kg siementä.Tässä vaihtoehdossa työ oli helppo toteuttaa, koska aineita ei tarvitse sekoittaa keskenään. Molemmat yhdistelmät toimivat hyvin.

Celest Formula M peittausaineen väri on kirkkaan punainen. Kun siihen lisättiin Terios Mn+ mukaan, punainen väri jonkin verran muuttui tummemmaksi. Keskenään valmisteet sekoittuivat tasaisesti.

2. Peittaus yhdellä annostelijalla, testauksessa Terios Mn+ ja Celest. Molemmat valmisteet ”raakana” sekoitettiin ensin keskenään porakonesekoitusvispilällä. Valmisteiden sekoittamisesta ei tullut ongelmia. Vaikka Terios Mn+ on väriltään sinertävän tummaa, sekoituksen jälkeen väriksi jäi kuitenkin Celest- peittausaineen punaisuus. Terios Mn+ muutti myös seosta notkeammaksi, kuin mitä on pelkän Celestin juoksevuus. Peittaustestiä ei tehty yhdessä Baytan Universal- valmisteen kanssa, mutta varmasti Terios Mn+ siinä mukana ei aiheuta ongelmia, todennäköisesti juoksevuus vain paranee kuten Celest-valmisteellakin.

Terios Mn+ ja Celestin tuotteiden peittaustyönjälki oli hyvää. Yhteiskäytössä on huomioitavaa, että molempien tuotteiden käyttömäärä tulee annostella yhteen eli 360 ml/100 kg siementä.

Kuvassa Jussi-Tuotteen toimitusjohtaja Jukka Yli-Kesti käynnistää ensimmäistä peittaustestiä. Hänen näkemyksenään molemmilla testausmenetelmillä peittaus onnistui hyvin.

”Olemme tehneet aiemmin Jaakko Yli-Kestin tilalla epävirallisia kokeita erilaisten ravinteiden lisäyksestä peittauksen yhteydessä ja saaneet parempia oraita” kertoo Jukka Yli-Kesti ja jatkaa ”Uskon, että nämä tieteellisempiin tutkimuksiin perustuvat ravinnelannoitteet tulevat yleistymään”.

www.viljelijanberner.fi/

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja