VYR:n kylvöseuranta: Kylvöt käynnistyivät

Kylmä sää venyttää kylvöjä.

Vilja-alan yhteistyöryhmän seurannan mukaan kylvöt ovat poikkeuksellisen kylmästä keväästä huolimatta lähteneet käyntiin eteläisessä Suomessa sekä Pohjanmaan suotuisimmilla lohkoilla. Monin paikoin odotellaan kelien lämpenemistä ja maiden kuivumista.

Varsinais-Suomessa on päästy kylvämään tavanomaisessa aikataulussa, mutta kevään jatkuminen kylmänä voi hidastaa alkuvaiheen kasvua. Vehnää, kauraa ja rapsia on kylvetty eniten. Myös härkäpapua on laitettu maahan. Kylvökauden ennustetaan venyvä tavanomaista pidemmäksi, jos sääennusteet pitävät paikkaansa. Myös Satakunnassa, Uudellamaalla ja Hämeessä kylvöt on käynnistetty hieman viime vuotta myöhemmin. Uudellamaalla tähän mennessä kylvetty on erikoiskasveja, jonkin verran vehnää sekä pienissä määrin öljykasveja. Hämeessä on päästy kylvämään ohran ja kauran lisäksi rapsia.

Kymenlaakson eteläosassa kylvölle päästiin viime viikon lopulla. Muutkin pääsevät tällä viikolla kylvötöihin, jos säät ovat suosiolliset. Etelä-Karjalassa kylvöt alkanevat tämän viikon loppupuolella. Pohjois-Karjalassa toivotaan, että kuun puolivälissä päästäisiin aloittamaan. Keski-Suomessa kylvöjä ei ole vielä aloitettu. Jos säät ovat suotuisat, kylvöjä aloitellaan viikon sisällä tai ensi viikolla. Viime vuosien aloitusaikataulusta ollaan ainakin reilun viikon verran myöhässä.

Etelä-Pohjanmaalla kylvöt lähtevät luultavasti kunnolla käyntiin viikonvaihteessa. Kylvöjä on jo aloiteltu osissa Pohjanmaata. Kylvöön on jo saatu eniten vehnää sekä jonkin verran rapsia. Myös härkäpapua ja jopa kauraa on jo kylvetty. Tavanomaisesta aikataulusta ollaan jonkin verran myöhässä. Keski-Pohjanmaalla on routaa vielä paikoitellen, joten kylvötöihin ei ole kiirettä.

Pohjois-Savossa muokkauksia ja lannoituksia ollaan aloittamassa. Maakunnan pohjoisosissa pelloilla on vielä lunta. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa kylvöt alkavat arviolta kahden viikon sisällä alueen eteläosista käsin. Myöhässä ollaan asiantuntijaraadin mukaan viikosta kahteen viikkoa.

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja