VYR:n kylvöseuranta: Kylvöt etenevät suurin alueellisin eroin

Toiset kylvävät täyttä häkää, kun toiset odottavat lumen sulamista.

Kylvöt ovat viikon aikana edenneet eteläisessä Suomessa kylmästä säästä huolimatta. Osa viljelijöistä on lykännyt kylvöjä maiden lämpenemistä odotellessa. Kelien lämmettyä, kylvöt ovat lähteneet käyntiin todenteolla. Alueelliset ja paikalliset erot kylvöjen aloituksessa sekä etenemisessä ovat suuria.

Pisimmälle kylvöt ovat VYR-kylvöseurannan mukaan edenneet Varsinais-Suomessa. Asiantuntijoiden mukaan tavanomaisessa aikataulussa on pysytty. Urakka on kevätviljojen, rapsin ja härkäpavun osalta loppusuoralla.

Satakunnassa ja Pirkanmaalla päästiin viikonloppuna kunnolla työn touhuun. Vehnää, mallasohraa ja kauraa sekä rapsia on kylvetty. Viime vuosiin verrattuna ollaan vajaat pari viikkoa myöhässä. Pitkän ajan keskiarvoon nähden ollaan melko tavanomaisessa tilanteessa. Kylvöt etenivät viikonloppuna hyvin myös Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Tavanomaisesta aikataulusta ollaan jäljessä noin viikon verran. Kylvöjen aloituksessa ja etenemisessä on suuria eroja myös paikallisesti.

Myös Kymenlaaksossa kasvukausi on hiukan jäljessä. Erot eteläisen ja pohjoisen maakunnan välillä ovat suuria. Suuri osa härkäpavuista ja rapseista on jo maassa. Myös kauraa on jo ehditty kylvää. Keski-Suomessa kevättyöt ovat vielä alkutekijöissään. Tällä viikolla kylvöt lähtevät toden teolla käyntiin vehnän ja kauran kylvöillä. Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla kevättöiden aloitus on viivästynyt noin viikolla. Iso osa viljelijöitä pääsee aloittamaan kunnolla vasta tällä tai ensi viikolla.

Etelä- ja Pohjois-Savossa tavanomaisesta ollaan jäljessä yhdestä kahteen viikkoa. Kevätkylvöjen odotetaan lähtevän tällä viikolla kunnolla käyntiin. Ylä-Savossa varsinaiset kylvöt alkavat tällä viikolla, mutta suurimmalla osalla tiloista kylvöjen aloitus menee ensi tai seuraavaan viikkoon. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa viime vuosien aikataulusta ollaan noin kaksi viikkoa jäljessä kaikkien kevättöiden osalta. Jos tällä viikolla lämpenee odotetusti, ensi viikonloppuna kylvetään suotuisimmilla alueilla. Kainuussa ja Koillismaalla on paikoitellen jopa puolen metrin lumipeite, joten siellä kylvöjen aloitus parhaassakin tapauksessa menee toukokuun lopulle.

Lähde: VYR

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja