Mustaruoste

Mustaruoste aiheuttaa viljojen ruostesienistä vakavimpia tuhoja. Suomessa sillä on harvoin suurta merkitystä, mutta se voi olla ongelma erityisesti niillä alueilla, missä viljakasvustot tuleentuvat myöhään. Mustaruostetta aiheuttaa Puccinia graminis -sieni.

Oireet:
Mustaruostesienen kesäitiöt ovat soikeita, ruskeita ja piikkikettoisia, kasvin tuleentuessa kehittyvät talvi-itiöt tummanruskeita tai lähes mustia. Itiöpesäkkeitä kehittyy lähinnä kasvin korteen ja lehtituppeen.

Taudille otolliset ympäristöolot:
Mustaruoste leviää nopeimmin, kun lämpötila on yli 20 °C ja kosteutta on riittävästi. Leviäminen estyy, jos lämpötila on alle 15 °C.

Taudin leviäminen:
Mustaruostesieni talvehtii ja kehittyy vain elävissä kasveissa. Sen väli-isäntänä on ruostehappomarjapensas, josta tauti leviää heinäkasveihin. Happomarjapensaan sijaan mustaruoste voi talvehtia myös vihreinä säilyvissä vehnä- tai ruiskasvustoissa, joista se leviää itiöinä tuulen mukana uusiin kasvustoihin.

Havainnointi pellolla:
Mustaruoste tartuttaa Suomessa vehnäpeltoja lähinnä keskikesän jälkeen. Oireet näkyvät selvästi tuleentuvista korsista.

Torjunta:
Mustaruostetta voidaan torjua viljelemällä kestäviä lajikkeita. Kemiallinen torjunta on tarpeen, jos oireita esiintyy tasaisesti kasvustossa ja ympäristöolot ovat taudille suotuisat.