29.04.10

Näivetystauti

Näivetystaudilla on vain harvoin taloudellista merkitystä. Se saattaa kuitenkin joskus lakastuttaa perunakasvuston jo heinäkuussa, jolloin satotappiot ovat suuret. Oireet: Ensimmäiset oireet ovat yksittäisten lehtien tai varsien lakastuminen aurinkoisina päivinä. Lakastuneet kasvinosat ruskettuvat ja varren johtojänne muuttuu vaaleanruskeaksi. Kuihtuneiden kasvien mukuloissa johtojänne näkyy vaaleanruskeana renkaana. Kaikissa mukuloissa ei näy oireita.

Näivetystaudilla on vain harvoin taloudellista merkitystä. Se saattaa kuitenkin joskus lakastuttaa perunakasvuston jo heinäkuussa, jolloin satotappiot ovat suuret.

Oireet:
Ensimmäiset oireet ovat yksittäisten lehtien tai varsien lakastuminen aurinkoisina päivinä. Lakastuneet kasvinosat ruskettuvat ja varren johtojänne muuttuu vaaleanruskeaksi. Kuihtuneiden kasvien mukuloissa johtojänne näkyy vaaleanruskeana renkaana. Kaikissa mukuloissa ei näy oireita.

Taudin leviäminen:
Tauti leviää pääasiassa maan kautta. Mukuloiden ja koneiden mukana kulkeutuvan mullan välityksellä tauti leviää pitkiäkin matkoja. Tautia aiheuttava sieni leviää myös saastuneen siemenperunan välityksellä uusille alueille, lisäksi sienen itiöt voivat levitä tuulen mukana.

Torjunta:
Parhaiten tautia voidaan torjua huolehtimalla siemenperunan puhtaudesta ja ylläpitämällä riittävää viljelykiertoa. Lakastumistauti säilyy monissa rikkakasveissa, joten rikkakasvien tehokas torjunta vähentää taudin lisääntymistä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja