Rapsikuoriainen

Rapsikuoriaiset (Meligethes aeneus) pureksivat öljykasvien kukkanuppuja ja syövät siitepölyä, jonka vuoksi kukinta myöhästyy ja heikkenee. Kun öljykasvien kukinta loppuu, siirtyvät rapsikuoriaiset kukka- ja parsakaalin kukintoihin, joihin ne syövät koloja.

Merkitys:
Rapsikuoriainen on öljykasvien pahin tuholainen. Sadon alennus voi olla satoja kiloja hehtaarilla. Kukka- ja parsakaalille rapsikuorisen merkitys on lähinnä sadon laadun alentajana. Rapsikuoriaiset syövät kaalin kukintoihin koloja, joista kaalin pilaantuminen alkaa.

Leviäminen:
Rapsikuoriainen talvehtii pellon ja metsän reunoilla karikkeessa ja siirtyy rypsikasvustoihin touko-kesäkuun vaihteessa. Lohkon reunalla on normaalisti enemmän kuoriaisia kuin keskiosissa. Kaalikasvustoihin rapsikuoriaiset leviävät keskikesällä.

Torjunta:
Rypsikasvustojen tarkkailu kannattaa aloittaa varhaisessa kasvuvaiheessa, sillä kuoriaisia löytyy lehtiruusukkeista jo ensimmäisten nuppujen ilmestyessä. Kuoriaisten torjuntakynnys ylittyy, kun kuoriaisia on 1 kpl ruusukenuppu-vaiheessa olevaa kasvia kohti. Kukkivia kasvustoja ei saa enää ruiskuttaa. Ruiskutukset kannattaa tehdä illalla tai aikaisin aamulla, ja ruiskuttaa saman peltoaukean kaikki kasvustot samanaikaisesti. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha, muut pyretroidivalmisteet ja Bioruiskute S.

Kaaleilla rapsikuoriaisia voidaan torjua houkutuskaistojen avulla. Keltaisena kukkivat houkutuskaistat houkuttelevat kuoriaiset luokseen, josta ne torjutaan kemiallisesti.

AIHEESEEN LIITTYVÄÄ SISÄLTÖÄ

Pe, 11. heinäkuu 2014.
Rehuista ja rehukaupasta on käyty kevään ja alkukesän mittaan vilkasta keskustelua.
To, 14. elokuu 2014.
Tänä vuonna DON-toksiinien riski lähes koko maassa on alhainen. MTT:n punahomeen ennustemallin mukaan riski on < 25 %.
Ma, 25. elokuu 2014.
Parin viikon aikana pyörineet matalapaineet runsaine sadekuuroineen ovat vaikeuttaneet sadonkorjuuta erityisesti eteläisessä Suomessa.
Ma, 30. kesäkuu 2014.
Boreal tuo ensi syksyn siemenkauppaan runsaasti uusia lajikkeita. Erityisesti ohran ja kauran lajikekehitys on viime vuosina ollut varsin nopeaa.
Ti, 19. elokuu 2014.
Venäjän vastapakotteiden aiheuttamien menetyksien johdosta EU-komissio on päättänyt maksaa hedelmä- ja vihannesviljelijöille korvauksia yhteensä 125 miljoonaa euroa.
Ti, 19. elokuu 2014.
Heinäkuun puolivälissä MTT Ruukissa perustettiin uusi Pioneer Maximus 06 -lajikkeen syysrapsikoe, jossa kokeillaan myös lietelannan soveltuvuutta syyslannoituksessa.
► Video
Ti, 12. elokuu 2014.
Ammattilaiselta ammattilaiselle - Mukana viljelijän arjessa - Kasvun perustana sertifioitu siemen - Innovatiiviset rehuratkaisut - Maistuvimpien raaka-aineiden asialla - Tasapainoinen lannoitus - Vast...