Rapsikuoriainen

Rapsikuoriaiset (Meligethes aeneus) pureksivat öljykasvien kukkanuppuja ja syövät siitepölyä, jonka vuoksi kukinta myöhästyy ja heikkenee. Kun öljykasvien kukinta loppuu, siirtyvät rapsikuoriaiset kukka- ja parsakaalin kukintoihin, joihin ne syövät koloja.

Merkitys:
Rapsikuoriainen on öljykasvien pahin tuholainen. Sadon alennus voi olla satoja kiloja hehtaarilla. Kukka- ja parsakaalille rapsikuorisen merkitys on lähinnä sadon laadun alentajana. Rapsikuoriaiset syövät kaalin kukintoihin koloja, joista kaalin pilaantuminen alkaa.

Leviäminen:
Rapsikuoriainen talvehtii pellon ja metsän reunoilla karikkeessa ja siirtyy rypsikasvustoihin touko-kesäkuun vaihteessa. Lohkon reunalla on normaalisti enemmän kuoriaisia kuin keskiosissa. Kaalikasvustoihin rapsikuoriaiset leviävät keskikesällä.

Torjunta:
Rypsikasvustojen tarkkailu kannattaa aloittaa varhaisessa kasvuvaiheessa, sillä kuoriaisia löytyy lehtiruusukkeista jo ensimmäisten nuppujen ilmestyessä. Kuoriaisten torjuntakynnys ylittyy, kun kuoriaisia on 1 kpl ruusukenuppu-vaiheessa olevaa kasvia kohti. Kukkivia kasvustoja ei saa enää ruiskuttaa. Ruiskutukset kannattaa tehdä illalla tai aikaisin aamulla, ja ruiskuttaa saman peltoaukean kaikki kasvustot samanaikaisesti. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha, muut pyretroidivalmisteet ja Bioruiskute S.

Kaaleilla rapsikuoriaisia voidaan torjua houkutuskaistojen avulla. Keltaisena kukkivat houkutuskaistat houkuttelevat kuoriaiset luokseen, josta ne torjutaan kemiallisesti.

AIHEESEEN LIITTYVÄÄ SISÄLTÖÄ

Pe, 11. heinäkuu 2014.
Rehuista ja rehukaupasta on käyty kevään ja alkukesän mittaan vilkasta keskustelua.
Ti, 30. syyskuu 2014.
Peittaus tarkoittaa siemenviljan käsittelyä peittausaineella, jolla poistetaan siemenessä olevia taudinaiheuttajia. 
To, 14. elokuu 2014.
Tänä vuonna DON-toksiinien riski lähes koko maassa on alhainen. MTT:n punahomeen ennustemallin mukaan riski on < 25 %.
Ti, 23. syyskuu 2014.
MaitoPro-rehuihin tänä syksynä lisätyt hivenaineet varmistavat lehmien hyvää vastustuskykyä, sorkkien kuntoa sekä hedelmällisyyttä.
To, 18. syyskuu 2014.
Polyfenoleilla on antioksidanttinen vaikutus, kuten myös esimerkiksi E-vitamiinillä, C-vitamiinillä ja seleenillä kotieläinten ruokinnassa.  Polyfenolit parantavat eläimen antioksidanttistatusta ...
Ma, 25. elokuu 2014.
Parin viikon aikana pyörineet matalapaineet runsaine sadekuuroineen ovat vaikeuttaneet sadonkorjuuta erityisesti eteläisessä Suomessa.
Ma, 30. kesäkuu 2014.
Boreal tuo ensi syksyn siemenkauppaan runsaasti uusia lajikkeita. Erityisesti ohran ja kauran lajikekehitys on viime vuosina ollut varsin nopeaa.
Pe, 03. lokakuu 2014.
Syysviljoilla lumihome voi tehdä suurtakin tuhoa jos pysyvä lumi sataa sulaan maahan kuten kävi talvella 2012....
Ma, 29. syyskuu 2014.
Tilojen rakennemuutos jatkuu edelleen suomalaisessa maidontuotannossa. Tilakoko kasvaa ja samalla tilojen lukumäärä vähenee. Laajentavien tilojen onkin ennakoitava laajennuksesta koituvat haasteet.