24.08.10

Mallasohra

Mallasohran laadussa korostuvat perusasioiden lisäksi itävyys ja valkuaispitoisuuden hallinta. Näihin vaikutetaan osittain jo lajikevalinnalla, mihin mallastamot antavat omat suosituksensa sopimusta tehdessä. Pääasiassa mallasohraksi kelpaavat vain hyväksytyt lajikkeet, jotka mallastamot valitsevat viljely- ja mallastuskokeiden perusteella.

Mallasohran laadussa korostuvat perusasioiden lisäksi itävyys ja valkuaispitoisuuden hallinta. Näihin vaikutetaan osittain jo lajikevalinnalla, mihin mallastamot antavat omat suosituksensa sopimusta tehdessä. Pääasiassa mallasohraksi kelpaavat vain hyväksytyt lajikkeet, jotka mallastamot valitsevat viljely- ja mallastuskokeiden perusteella. Modernit lajikkeet ovat erittäin satoisia ja niiden valkuaispitoisuus on luontaisesti alhainen. Tämä tulee ottaa huomioon myös lannoituksessa.

Mallasohran kylvötiheydeksi suositellaan 600 kpl/neliö, jotta kasvusto olisi pääversovaltaista, eikä sivuversoja muodostuisi myöhään. Sivuversojen pienet jyvät heikentävät herkästi mallasohran laatua.

Tärkein mallasohran viljelyssä huomioitava tekijä on valkuaispitoisuuden hallinta, johon vaikutetaan typpilannoituksen optimoinnilla. Mallasohran typpilannoitustarve vaihtelee huomattavasti, ja hyvään lopputulokseen pääsemiseksi tarvitaan yleisten suositusten tarkentamista. Tässä auttaa eniten omien lohkojen kasvuolosuhteiden tunteminen ja viljelyhistorian hyödyntäminen eli lohkokohtainen kirjanpito. Lisäksi mallasohran viljelyssä kannattaa välttää multavia maita, koska niistä voi vapautua runsaasti typpeä kasvukauden aikana.

Lohkon aikaisempien viljasatojen ja sadon laadun avulla voi arvioida lohkon mallasohran satotason ja sille tarvittavan typpilannoituksen.

Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) on julkaissut mallasohran viljelyyn sähköisen oppaan.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja