14.08.14

Punahome kuriin

Tänä vuonna DON-toksiinien riski lähes koko maassa on alhainen. MTT:n punahomeen ennustemallin mukaan riski on < 25 %.

Tänä vuonna DON-toksiinien riski lähes koko maassa on alhainen. MTT:n punahomeen ennustemallin mukaan riski on < 25 %. Riskiä lisää paikalliset sateet ja ukkoskuurot, lakoontunut vilja sekä rehevä kasvusto.

Tärkeää lajittelu ja välitön kuivaus

Korkeat toksiinipitoisuudet löytyvät usein kevyissä punahomeen surkastuttamissa jyvissä. Tämän takia erityisen tärkeää on lajitella pienet ja surkastuneet jyvät sekä roskat pois muusta viljaerästä. Tämä onnistuu sekä puimurin säädöillä että kuivauksen yhteydessä kuivurin esipuhdistajalla. Viljan huolellinen kuivattaminen alle 14 % kosteuteen ennaltaehkäisee toksiineja. Laaturiskin viljat on syytä pitää erillään muista viljaeristä.

Edustavan näytteen tärkeys

Näytteen otolla voidaan varmistaa viljaerän laatu. Punahome esiintyy viljassa pesäkkeinä ja edustavan näytteen saamiseksi onkin hyvä ottaa usea osanäyte ja sekoittaa ne huolellisesti keskenään. Myös tilalla kotieläimille syötettävät viljaerät on hyvä tutkia. Pitkään toksiineille altistuessaan eläimet laskevat tuotostaan. Lisäksi niitten vastustuskyky laskee ja hedelmällisyyshäiriöt lisääntyvät. Viljan hometoksiinianalyysejä tekevät Evira, MTT, Eurofins Scientific Finland Oy sekä teollisuuden ja kaupan viljan vastaanotto.

Viljelytekniikalla eroon punahomeesta

Punahome säilyy siemenessä. Kylvösiemenen kunnostus ja peittaus onkin oiva keino punahomeen vähentämiselle. Peittaus vähentää myös punahomeen siirtymistä oraaseen.

Peltolohkojen hyvä kunto sekä lajikevalinta ovat myös tärkeitä osasia punahomeen ehkäisyssä. Lisäksi on huomioitava viljelykierto ja kasvijätteen käsittely. Oikea aikainen kukinta-ajan torjuntakäsittely voi vähentää ratkaisevasti punahomeen esiintymistä. DON-hometoksiinien riski kasvaa pohjoisemmas siirryttäessä.

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja